Et jätkuks pinget ja „ctrl+z“ kasutamise võimalust

Olles näidanud oma arvutialaseid teadmisi ja läbinud erialase testi, leidis Alvar Salu end Tallinna Transpordikooli sisseastujate paremusjärjestuses teiselt kohalt. „Kahjuks ma ei mäleta, kes oli see müstiline poiss, keda oli ilmselgelt ekslikult minust paremaks peetud,“ naerab Alvar, tunnustades samas endast paremat noormeest.

Arutades lahti niidistikku, miks Alvar asus õppima tarkvara- ja andmebaaside haldust, oli ühe niidijupi otsas soov teha tulevikus pingelist tööd, mis oleks põnev ega lubaks rutiini langeda ja teises otsas arvutite imeline maailm. „Arvutiga töötades saad sa alati valida „ctrl+z“ kombinatsiooni ehk inimkeeli on sul võimalik valesti tehtud viimane liigutus tagasi võtta, mida sa näiteks koka või tislerina teha ei saa,“ toob noormees humoorika võrdluse.

Teooria ja praktika tasakaal

Kõrged sihid seadnud IT-huviline peab just praktika ja teooriaga tasakaalustatud õppetööd ja kaasaegsete vahenditega õpikeskkonda kiiret enesearengut soosivaks. Õpingud ei piirdu vaid klassiruumiga, vaid õpitut saab kinnistada ka praktikal käies. „Praegu teen praktika korras andmebaasi suurfirmale Mecro,“ rääkis Alvar, lisades, et eneseharimise eesmärgil on ta alati sõpru arvutialaselt abistanud, näiteks loonud valemitega varustatud tabeleid, et tuttaval firma juhtimine edeneks.

Serverid siin ja seal ehk ettevalmistus meistrivõistluseks

Alvari järgmiseks katsumuseks, mis aitab teda edasi unistuste täitumise poole, saab olema 7. ja 8. märtsil Tallinnas toimuv enam kui 300 kutseõppurit koondav kutsemeistrivõistlus Noor Meister. „Mütsiga ma sinna lööma ei lähe,“ on Alvar tõsimeelne, kui räägib IT-valdkonna meistrivõistlustel osalemise ettevalmistusest. „Kuna infotehnoloogia meistrivõistlustel pean koos klassikaaslastega panema üles nii Windowsi kui ka vabavara operatsioonisüsteemi ehk Linuxi baasil täiesti toimivad serverid, siis ettevalmistuseks seadistan nii kodus enda arvuti peal kui ka koolis võimalikult palju servereid nullist lõpuni. Teen seda senikaua kui aeg saab otsa või kui kõik on ideaalselt selge,“ tõdeb noormees.

Kutsemeistrivõistlust peab Alvar suurepäraseks kohaks enda, oma eriala ja kooli näitamiseks. „Võistlustel saavutatud kõrge koht võib tulla mulle kasuks ka tulevikus tööle saamisel,“ räägib Alvar võistlusest kui kvaliteedimärgist. „Muidugi ei tohi ära unustada ka kooli, sest minu saavutatud tugev koht näitab ka kooli head taset ning motiveeriks aina uusi õpilasi kutseharidusasutuses õpinguid jätkama“.

Saagu Alvar tulevaseks Steve Jobsiks või mitte, üks on kindel - kirega õppiv ja pärast kutsekooli ülikooli poole vaatav noormees leiab tööturul endale kindlasti väärt ametipositsiooni ja ehk tuleb kunagi ka tema nimi Google otsingusüsteemis esimeste hulgas välja.

Infotehnoloogide võistlusülesanne Noorel Meistril:
väikeettevõttele vajaliku infrastruktuuri (serverite ja tööjaamade) ning vastavate teenuste paigaldamine ja seadistamine; lahendused tuleb teostada kasutades kaasaegseid Linux ja Windows operatsioonisüsteeme.
Võitjad kuulutatakse välja kolmes kategoorias:
• Parim Microsofti spetsialist
• Parim vabavarapõhiste lahenduste spetsialist
• Parim IT-meeskond