Just taaskasutus ja säästev tarbimine on muutumas meie ühiskonnas aina aktuaalsemaks. Priiskav eluviis ja ületootmine ei aita kaasa looduse jätkusuutlikkusele, kuid mis on veel olulisem kui meie elukeskkond. Miks mitte aidata ise taaskasutamisele kaasa ja tuunida oma riideid isikupärasemaks?

Kust leida riideid, mida värskendada?

Vanadest kappi seisma jäänud rõivastest saab lihtsa vaevaga kujundada hoopis midagi põnevat ja ilusat, tuleb vaid enda fantaasial lennata lasta. Võimalusi oma riideid disainida selliseks, nagu sulle endale meeldib, on mitmeid. Nii on ka hea katsetada erinevaid stiile ja leida see, mis just sulle sobib.

Muidugi on ühed tänuväärt kohad ka teise ringi poed, sest nendes ringi vaadates võib leida mõistliku hinnaga unikaalseid asju, mida saab kujundada omanäolisemaks. Tihti ei pea noored oluliseks, mis firma riideid või jalanõusid nad kannavad, peaasi, et ese oleks eriline ja hästi istuv.

Samamoodi võib riideid saada mõne tuttava käest, kes mõnest korralikust riideesemest ise ei hooli, sest mis ühele vana, see teisele uus. Üleliigseid riided ongi mõislik jagada sõpradele, annetada heategevusorganisatsioonidele või müüa maha kirbuturul.

Millised on võimalused riiete uuendamiseks?

Kõige lihtsam on kätte võtta käärid ja mõne lihtsa lõike abiga muuta pluus vestiks, teha kleidist seelik ja pikkadest pükstest lühikesed. Soovituslik on muidugi alustada mõne vähem tähtsama ja vähem ilusa eseme lõikamisest, sest esialgu ei pruugi lõpptulemus välja kukkuda nii nagu tahetud.

Riidevärvidega saab värskendada värvist välja läinud riietusesemeid või hoopis muuta mõne pluusi või püksi tooni. Kui leiad, et riideeseme värv sulle niikuinii enam ei meeldi, siis ongi ainult kaks valikut, kas see jääb kappi seisma või see üle värvida – siis hakkab see ka sulle uuesti meeldima.

Oskus käsitseda niiti ja nõela on ju ka lihtsalt kasulik – ikka on vaja kunagi parandada mõnda auku või õmmelda pluusile nööpi ette. Õmblemisega võib näiteks pitsiga kaunistada oma teksapükse või seeliku alläärt, igavad nööbid vahetada eriliste vastu või kaunistada pärlitega kindaid.

Kudumise ja heegeldamise oskusega saab samuti nii mõnelegi rõivale lisada ainulaadseid detaile. Mõlema tehnikaga on võimalik valmistada kaunistusi erinevatele riietele – mõnd väikest isetehtud lilleprossi võib näiteks kanda mantli küljes.

Üksluiseid rõivaid saab ilusaks muuta tekstiilivärvidega, kasutada võib ka veekindlaid pliiatseid ja vildikaid. Nende vahenditega on võimalusi disainimiseks palju, sest riideid saab täiustada mustritega, lillemotiividega, tegelaskujudega või inspireerivate lausteega.

Kuidas leida ideid?

Inspiratsiooni võib saada mitmetest kohtadest. Vaadates tänaval ringi võid näha kellelgi seljas imeilusat riideeset, samas ei pruugi selle tegemine olla midagi keerulist. Miks mitte proovidagi ise järgi ja lisada sinna juurde ka enda mõtteid?

Innustust on võimalik saada ka oma eeskujudelt – olgu nendeks näitlejad, lauljad, moedisainerid, blogijad või sõbrad.

Internet pakub tänapäeval väga palju võimalusi leidmaks põnevaid ideid. Sotsiaalmeedias liiguvad mitmed lihtsad isetegemise võtted nii piltidena kui ka videoõpetustena. Vaata õpetusi näiteks siit.

Isegi loodusest saab ammutada suurepäraseid ideid kui jälgida aastaaegade vahelduvaid värve, erinevaid kujundeid ja materjale.

Millised on rõivaste disainimise eelised?

Lisaks omanäoliste riiete tegemisele ja värskendamisele, arendab selline tegevus ka teisigi võimeid.

Disainides endale rõivaid, suureneb kujutlusvõime ja loovus, kuna riideid kujundades saab ära proovida kõik, mida hing ihaldab. Loomulikult areneb ka käeline oskus ning peale selle on käsitöö ka üsnagi rahustav.

Nii mõnigi inimene võib riideid uuendades avastada endale uue kire, millega tegeleda ka pikemalt. Noored, kellele meeldib rõivaid disainida, saavad osaleda moešõudel, teha koostööd mõne moedisaini firmaga ja panna aluse enda ettevõttele.

Kui esimeste kordadel riiete disainimine nii hästi ei õnnestu nagu seda ette kujutasid, ei tasu kohe alla anda, sest vigadest õpitakse. Ei ole ka võimatu, et esmapilgul valesti läinud esemest saab omakorda midagi põnevat teha – võimalusi katsetamiseks on palju. Mida rohkem millelegi aega pühendad ja mida rohkem riideid disainid, seda tõenäolisemalt muutud aina osavamaks – tuleb ainult julgelt eksperimenteerida. Lisaks ollakse taaskasutades loodussõbralikud enda isikupäraste ja huvitavate riietega!

Vaata Tallinna Noortenädala kava siit!