Alustasite Rimis aastal 2000 ehk 18 aastat tagasi. Kuidas kaubandusse tööle sattusite?

Õppisin ülikoolis avalikku haldust ehk üldse mitte kaubandusega seotud erialal. Ülikooli teisel aastal oli selge, et oleks aeg hakata ise endale raha teenima ning üks tuttav töötas Keskos, mis on praeguse Rimi eelkäija. Ta töötas Kesko kesklaos ja komplekteeris kaupu ning tema soovitusel kandideerisin ka mina kauba komplekteerijaks. Mul oli peale keskkooli lühemaid tööotsi küll, kuid Rimist sai mu esimene põhikohaga töökoht.

Milliseid ameteid olete Rimis nende 18 aasta jooksul pidanud?

Kaubandus on valdkond, kus arengut tunnustatakse ning kiire karjääritõus on pigem normaalsus. Ma ei ole töötanud üheski ametis üle kolme aasta. See on olnud kiire, põnev ja muutusterohke aeg. Ettevõttes on pidevalt tulnud ette uusi võimalusi ning mul on olnud vaja vaid endal olla tahtmist täis.

Alustasin kauba komplekteerijana ja töötasin selles ametis aasta aega. Edasi aasta kauba vastuvõtjana ning seejärel liikusin juba esimesse väiksemasse juhirolli - vahetuse vanemaks. Aasta pärast seda sai minust laojuhataja. Selles rollis sain juhtida juba mitmeid suuri projekte ja muudatusi.

Järgmistel aastatel töötasin tarnenahelajuhina, ostuosakonna juhina, ostudirektorina, Riias kogu Baltikumi keskostu juhina. Sain väga väärtusliku kogemuse mitme riigi tasandil. Nüüd olen Rimi Eesti tegevjuhina töötanud veidi üle aasta.

Enamik ettevõttes liikumisi toimunud nii, et ma ei ole ise kandideerinud, vaid mulle on ametivahetuseks võimalust pakutud. Vahel on ka tundunud, et kas ma ikka olen selleks sammuks valmis. Ent olen siis mõelnud, et mida on mul kaotada, ning võtnud ametivahetusi õppimisvõimalusena.

Nii julgengi soovitada oma kogemusest julget pealehakkamist ka noortele - kui võimalus tuleb, tasub sellest alati kinni haarata. Hea kogemuse saate igal juhul!

Mis on Teid 18 aastat paelunud selle valdkonna ja ettevõtte juures?

Ühest küljest kindlasti see, et töö on pakkunud häid arengu- ja karjäärivõimalusi ning olnud kiire ja dünaamiline. See on kindlasti üks põhjus, mis on mind nii pikalt selles valdkonnas ja ettevõttes hoidnud. Tegemist on suure ja võimalusterohke masinavärgiga, kus juhtub koguaeg hästi palju ja põnevat.

Mida on see Teilt endalt nõudnud, et nii kaugele jõuda?

Mul on olnud küll palju õnne, ent kindlasti on see nõudnud ka mu enda aega ja pühendumust. Teatud etappidel pead olema lihtsalt valmis tegema palju ja rasket tööd. On olnud projekte, kus töö ei piirdu ainult normtundidega. Selliseid perioode tuleb ette, kus tuleb panustada töösse muude, eraeluliste tegemiste arvel. Kui soovid karjääris edasi liikuda, on vahel kindlasti vaja teha endal lisasamme.

Praegu olete Rimi Eesti Food ASi juht, ent olete ka nüüd vahel kassas tööl käinud. Miks seda teete?

Meil on olnud juba päris pikka aega tavaks, et jõulude ja jaanipäeva ajal lähevad kontoritöötajad kauplustesse appi. Ühest küljest on see kiirel perioodil vajalik, ent teisalt ka väga kasulik mõistmaks, kuidas kauplustes töö tegelikult käib. Nii saame ka kontoris oma otsuseid paremini teha.

Mis teeb kaubandusvaldkonna noore inimese jaoks kasulikuks ja ägedaks?

Kaubandus pakub head võimalust saada esimene töökogemus. Mu vanem tütar saab 14-aastaseks ja meil on temaga juba kokkulepe, et suvel läheb ta kauplusesse tööle. Klienditeenindajana saab väga väärtusliku suhtluskogemuse ning eriti kasulik on see neile, kes ei tunne ennast suhtlemisel veel kõige vabamalt või avatumalt. Kaupluses tuleb suhelda võõraste inimestega, neid aidata ja leida lahendusi.

Suvemalevate raames on meil võimalik minna kauplusesse tööle ka koos sõbraga. Nii on noorte jaoks kindlasti mõnusam. Kui saada kaubanduses esimene töökogemus ning sellest edasi on endal tahtmist ja pealehakkamist, siis oma õpitud erialal on karjääri tegemiseks kaubanduses kasvu- ja arenguvõimaluste põld väga lai. Olgu selleks erialaks siis turundus, logistika või finants.