Alles hiljuti teatas üks maailma suurimaid kiirtoidukette, et nende müüginumbrid on sügavas languses ja seetõttu tuleb seniseid menüüsid värskendada. Vajadus muudatuste järele on tekkinud tänu sellele, et tarbijad on muutunud järjest teadlikkumaks tervislikuma toitumise teemal.

Kuigi värskeid andmeid Eesti laste ja noorte toitumisharjumuste kohta Tervise Arengu Instituut alles uurib, siis 2010. aasta kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu kohaselt sõi iga päev puuvilju vaid iga neljas ja köögivilju iga viies 11-15-aastane. Puu- ja köögiviljade söömine oli enam levinud tüdrukute ja nooremate õpilaste seas. Ometigi näitab toitlustusettevõtete praktika, et tervislikuma toidu propageerimine on jätnud positiivse jälje ka laste toitumisharjumustesse.

Ühe maailma suurima submarine-tüüpi võileibu pakkuva toitlustusketi Subway Eestisse toonud Ats Raigla märkis, et vastupidiselt levinud arusaamale, et lapsed köögivilju ei armasta, on nende poodides köögiviljad laste seas väga menukad – suurteks lemmikuteks on kurk, tomat ja salat. „Lisaks eelistavad lapsed tellida pigem kergemaid rostbiifi, singi, kanafilee ja kalkunilihaga võileibu,” rääkis ta.

Keila Subway juhi Elis Kaursoni sõnul on täiskasvanud klientide lemmikud rohke liha ja juustuga võileivad, kuid ta nentis samuti, et laste seas on populaarseimad madala kalorisisaldusega singivõileivad ning ilma lihata ehk „vege-võileivad”. „Valikus on ohtralt värskeid köögivilju ja lapsed lisavad neid hea meelega võileibadele. Lisaks valivad nad üha julgemalt mitmeviljasaia,” ütles Kaurson.

Subway praktika näitab, et suve lähenedes mõtlevad kliendid üha enam kergema toidu peale, seepärast eelistatakse võileivale lisada rohkelt köögivilju. „Klientide toitumisharjumusi jälgides lisasime hiljuti valikusse avokaado, mis on toitaineterikas ning äärmiselt tervislik,” tutvustas Raigla.

Soovitused, kuidas valmistada ka kodus tervislikumaid ja maitsvamaid võileibu:
• Vali kiudaineterohke mitmeviljasai või rukkijahust valmistatud leib, millele on lisatud ka seemneid.

• Eelista madala rasvasisaldusega sinki, kanafileed või kalkuniliha.

•Lisa võileivale ohtralt rohelisi ja värvilisi köögivilju, mis muudavad võileiva maitsvamaks ja palju mahlasemaks. Võimalusel kasuta Eesti kohalikke köögivilju!

•Lisandina eelista avokaadot, mis sisaldab proteiine, C-, E-, H-, K-, B-vitamiine, karoteeni, foolhapet, kaaliumi, vaske ja kiudaineid.