Lase mind vabaks, kui armastad mind!  Sellise kahemõttelise sõnumiga käevõru on disaininud e…

 
Lase mind vabaks, kui armastad mind!  Sellise kahemõttelise sõnumiga käevõru on disaininud eesti päritolu maailmakuulus näitlejanna Ornella Muti. Seisin minagi Riias ainukese Eesti ajakirjanikuna järjekorras, et saaks staari küsitleda. Vastused on selles Kroonika numbris.

Eestisse ta pelgab veidi tulla, kartes lõhkuda legendide udus hõljuvat pilti muinasjutumaast. Muidu on staar inimene nagu meiegi. Sööb, joob, kõnnib kahel jalal, üritab ennast vormis hoida ning otsib armastust.

Tema käevõru nimi jutustab ta enda elust. Armastus ei saa muutuda ju omamiseks ja ahistamiseks. Kahtlustamine, soov kontrollida iga hetke lähedase elust hävitab suhet, nagu merelained söövad kaldajoont.
Mäletan üht paari, kus naine ütles mehele sageli: «Teen keti kohe lühemaks!» Naljakas ikka. Teine lõbus teadmine paarisuhtest on, et koer tuleb vahel jalutama lasta. Ikka selleks, et ta saaks veidi ringi lipata ja õhus lendlevaid aroome nuusutada.

Inimestevahelised suhted on keerulised ja lihtsad. Vahel on mul tunne, et abivalmidus ja hoolivus on Eestis otsa lõppemas. Rannas vedeledes lasin kogemata oma auto aku tühjaks ja üritasin veidi voolu laenata. Tänases Eestis praktiliselt lootusetu üritus.
Üks abivalmis jõmm ütles mulle puhtas eesti keeles: «Krokodille (juhtmed autoakude ühendamiseks) ei ole, aga nööri võib leida — saad ennast metsas üles puua!»
Teine mees oma taluhoovis, mis oli tehnikat ja seadmeid paksult täis, soovitas hoopis Toompeale pöörduda, seal ajavat mingi krokodillikomisjon asja. Jõudu tööle, Eesti mehed! Loodan, et teie kartul põllul ja till peenral ära ei kuiva!

Paavo Kangur
Ajakirjanik