Otsustasin minna vahetusõpilaseks just Emmaste põhikooli, sest polnud kunagi Hiiumaal käinud ja ühtlasi tahtsin näha ka kuidas käib õppetöö väikeses külakoolis.

Algul oli ikka väike hirm, et lähen nädalaks ju täiesti võõraste inimeste juurde elama ja et äkki ei võeta mind koolis omaks. Pühapäeval vahetusse sõites sõitsime kahe teise vahetusõpilasega oma peatusest mööda ja meid pandi tee ääres maha. Õnneks sõideti meile kohe järgi ja edasi läks kõik väga loomulikult. Naersime veel koos, et nüüd jääb vahetusealgus küll hästi meelde. Koolis oli sel päeval kontsert, niiet enne esimest koolipäeva saime veel kooliga tutvuda.
Esmaspäeval oli saalis 2. advendi tähistamine, kus tutvustati meid tervele koolile. Kool oli nagu suur pere, kõik teadsid kõiki ja jättis väga koduse tunde. Vahetuspere oli samuti hästi tore. Väga õnnelik olin ka selle üle, et peres oli kass ja koer.

Osade klassikaaslastega käisime koos söömas ja noortekeskuses. Vahetusõe Salmega käisin kaasas ka tantsutrennis. Viimasel päeval käisin veel koos vahetusperega Kärdlas. Sõitsime ringi, käisime söömas ja laadal. Pere rääkis lähedalasuvatest kohtadest ja asjadest. Näiteks Kärdla kraater, Hiiumaa suurim pood, samuti sõitsime mööda Tubala vaiast.

Hästi positiivne asi, mis meelde jäi oli see, et klassivennad olid viisakad ja õpetajad jõudsid alati kõigi juurde. Teistmoodi oli muidugi see, et kool oli palju väiksem, peaaegu kõik tunnid toimusid ühel korrusel ja osades tundides oli mitu klassi koos.

Mina jäin kokkuvõttes väga rahule oma vahetusnädalaga. Mulle meeldis Hiiumaa väga, seal oli rahulik ja vähe inimesi ning oli hea vaheldus kärarikkale Tallinnale. Suur-suur aitäh minu vahetusperele ja koolile, et olite nõus mind vastu võtma ja olite nii tordad! Kindlasti soovitan õpilasvahetust ka teistele, sest saab juurde uue väga huvitava kogemuse ning uusi tutvusi.