Kaart kannab tänavu loosungit “Ood ootamatule Eestile” ning kujutab see mulgirüüs meest koera seltsis mööda metsarada hubase majakese poole sammumas. Pikema mõtlemiseta on eksperdid ühel meelel: kujutatud on Toomas Hendrik Ilvest ennast ning tema ühes tuntumas olekus ehk kodupaiga rahvusrõivastuses, mida ta sagedasti kannab. Portfell mehe käe otsas lisab oletusele kaalu — hariliku mulgi rõivastuse juurde kuulub äärmisel juhul vöökott või üle õla visatud rännupamp, seega viitab kandam, et musta kuue all peidab end keegi ametiisik.

Kaardi komisjoni kuulunud kehakeeleekspert juhib tähelepanu mehe kehahoiakule — tema samm on pikk ja väljendab kindlameelsust ehk mees teab, kuhu ja miks ta suundub ning näib, et asjaga on rutt. Lühikeseks tõmbunud (kulunud?) tömbid ning sõrmedeta käed sümboliseerivad väsimust — neid on ulatatud lõpututele terekätele.

Järgmiseks kuulub vaatluse alla mehe ümbruskond — kust ta tuleb ning kuhu ta läheb, kes on need olendid ja asutused tema ümber? Mehe (nimetame teda edaspidi Toomaseks), liigub paremalt kaardipoolelt vasakule ning selgelt on näha, et liikumine toimub ärevamast rahulikuma, süngemast helgema ning tihnikust avaruse poole. Metsapimedusest väljuvat Toomast tervitavad 70ndate stiilis kergelt psühhedeelselt punetav taevalaotus ning lõbusad (pilves?) pilved, mis viitavad selgelt presidendi nooruspõlvele ja vabaduseihale, aga võib-olla ka Eestis populaarsust koguvale pilvetehnoloogiale. Päike on loojumas, üks eluetapp on möödumas, kergendus ja kodutuled ootavad.

Veidi Toomasest ja koerakesest eespool aga kimab mööda rada miski maavälise olemisega sõiduk. Lähemal vaatlusel selgub, et tegu võib olla ruuteriga. Ikkagi tehnoloogiliselt üliarenenud e-Eesti!

Teerajast, millel Toomas sammub, paremale poole jääb suur ja uhke maja paljude asukatega. Need on lõbusa olemisega kamp hiiri, kes on tulnud mehe möödumist oma silmaga kaema ning temaga kohtuma, nosides seejuures mõnuga juustu, mida majast muudkui juurde tassitakse. Selgelt sümboliseerib maja Kadrioru lossi ning hiired prominente, kes aastate jooksul seal uhkeid bankette on väisanud ning presidendiga kohtumas käinud. Uhkel majal on katusel silmad, mis sümboliseerivad omakorda avalikkuse pilku, mille all Ilves aastaid on pidanud riigipeaks olles elama.

Maja ees on aga aia vahele kinni jäänud kaks jämedat närilist, kes on viimaks uinunud, selmet vahetpidamata kisada, nagu aia vahele jäänud kärsalised loomad Eesti rahva kõnekäänu kohaselt tavaliselt teevad. Siinkohal nendivad eksperdid, et tegu on selgelt ajakirjandusega, kes presidendi igast sammust ette kannavad. Lõpuks ometi pääsemine?

Kaugemal metsatukas, kohe uhke metsamajakese taga märkame midagi kummalist: kes on see heleda mantli ning tutimütsiga, pealtnäha naiseliku olemisega olend ning millega ta tegeleb?

Suumime sisse:


Naisolend lohistab enda järel metsast toodud kuuske. Otsides märke, millest tuvastamisel kinni hakata, nõustuvad eksperdid, et tegu peab olema ei kellegi muu kui endise esileedi Evelin Ilvesega, kes on endale kodu loonud küll majakesest eemal, kuid mitte kaugel. Miks ei söö ta koos hiirtega juustu? Miks kasutab ta nii pidulikku hetke, et kuskil metsa varjus sehkendada? Eksperdid on ühel nõul — tegu on vastselt iseseisvasse ellu tagasi astunud daamiga.

Taamal kõrgub äkitsi laialt muigav mägi. Kas Toomas on jõunud Lõuna-Eesti kuppelmaastikule või kujutab mängi endast hoopis rahulolevalt muhelevat poliitilist põlisvastast? Välimuse poolest leiaksime nii mõnegi sarnasuse näiteks endise Tallinna linnapeaga. Aga võib-olla on tegu sõna otseses mõttes Tõnis Mägiga, kellega Ilvesel on teadagi palju ühiseid mõtteid ja tõekspidamisi. Tähti ja pilvi püüdvad tegelased püüavad aga unistusi ning püüdlevad üha suuremate eesmärkide poole.

Kaardi vasakule poole kiigates täheldab komisjoni kuuluv bioloog, et Toomase saabumise üle selgelt rõõmu tundvad loomaliigid ning taimestik lubavad kahtlustada, et kuppelmaastiku taga terendab hoopiski Lätimaa. Ja kas pole need päkapikud mitte kergelt lätlaste moodi? Siinkohal jääb komisjon eriarvamusele. Arvestades presidendi sagedasi erareise Lätti, võib arvata, et sooja vastuvõtu saabuvale presidendile võisid olla korraldanud hoopis lõunanaabrid.

Lõpetuseks märkavad eksperdid aga midagi, mis pilti üksikasjalikult luubi all uurides esiti märkamata jäi — nimelt suuremat pilti. Kes on see tumedat varju heitev olend kaardi all paremas nurgas? Paar mõtlikku hetke hiljem jõuavad eksperdid äratundmisele — see on Eesti Vabariigi järgmine president. Ja kui nüüd vaatama hakata, siis peale jälgede jätab Toomas endast igal sammul maha midagi, mis pudenevad tema portfellist. Kas siin näevad eksperdid vaid üht loogilist selgitust: need peavad olema tarkuseterad järgmisele presidendile. Kas need või siis on need proteiinitabletid, mida president igapäevaselt krõbistab ja metsa kaasa võttis.

Hea lugeja, kas kaardikomisjonil jäi midagi kahe silma vahele? Anna teada meie kommentaariumis, mida Sina kaardilt välja loed!