Kokast kondiitriks

Taolised pingelised olukorrad on Helenile tuttavad ja juba omandatud kogemused aitavad neist kenasti välja tulla. Enne kui Helenil kirg kondiitritöö vastu tekkis, töötas ta kokana, mis on füüsiliselt ja vaimselt väga pingeline — eriti suvehooajal ja turismipiirkonnas.

Helenil on CV-s ette näidata praktika- ja töökogemus Tallinnas Vertigo Gourmet’s ja Kondiiter.ee’s ning Vanalinna kohvikus Kuressaares ja Kuressaare Kuursaalis. Just kokana töötades puutuski Helen kokku kookide ja küpsetiste valmistamisega ning hakkas magusaid hõrgutisi kodus hobi korras katsetama. Kaugel ei olnud ka mõte, et ehk on võimalik ühendada töö ja hobi, sest nagu Helen ise ütleb: „Kes ei tahaks käia tööl ja mitte aru saada, et see ongi töö.“ See ei tähenda, et kondiitritöö oleks kerge: „Tuleb ette pikki tööpäevi ja ka vastutus on teinekord väga suur, kuna näiteks pulmatordi planeerimine ja valmistamine võib kaasa tuua mitmeidki unetuid öid.“

Kondiitritöö mitu tahku

Enne kui Helen regulaarselt käed tainasse lõi ja lillekesi voolima hakkas, imetles ta teiste töid interneti avarustes ning üritas neid ka kodus järgi proovida. „Tol ajal muidugi polnud tavakasutajal saada selliseid vahendeid nagu modelleerimisnoad, toiduvärvid, lillevormid ja –pressid, aga suurest huvist sain töö tehtud ka käepäraste vahenditega.“

Täna, olles juba mõnda aega kondiitrina praktiseerinud, kirjeldab Helen oma tööd väga mitmekülgsena — saab suhelda klientidega, võtta vastu tellimusi, küpsetada kooke, voolida martsipanist kujusid, panna eritellimusel torte kokku või mõelda välja uusi retsepte … loetelu on lõputu.

Eriti kiidab ta võimalust olla loominguline: „Saan välja mõelda erinevaid viise, kuidas eritellimustorte kaunistada. Mõnikord ma ei tea isegi, milline tuleb lõpptulemus, enne kui see valmis on.“

Kondiitriettevõte Saaremaale

Õppetöö juures Tallinna Teeninduskoolis peab Helen kõige olulisemaks ettevõttepraktikaid, mis toimuvad lisaks teoreetilistele tundidele ja praktikale kooli õppelaboris. Kõik see moodustab kokku terviku, et kooli lõpetades oleks noore karjäärväljavaated väga head. Peale kooli lõpetamist on valikuid mitmeid. Kas minna tööle suurde või väikesesse kondiitriettevõttesse, küpsetada kooke, spetsialiseeruda rohkem tortidele või siis hoopis käsitöökommidele? Võib ka alustada oma äriga, näiteks koduköögist. „Minu unistus on vahepeal saada veel uusi kogemusi välismaal ning kunagi tulevikus minna tagasi kodukohta Saaremaal ja avada seal magusausku levitav kondiitriettevõte,“ sõnas Helen.

Võistlusteks kindel tegevusplaan

Helen osaleb sel aastal esmakordselt kutsemeistrivõistlusel Noor Meister, kus kondiitritel tuleb lahendada kaks ülesannet: kohapeal valmistada pidulik tort lillekorviga ja kodutööna kaasa võtta kompositsioon „Tere tantsupidu“.

Et võistlustulest auga välja tulla, töötab Helen hetkel välja maitsva tordi kontseptsiooni ja kindlat tegevusplaani, mille järgi see siis võistluspäeval valmis teha. Selle kõige kõrvalt rakendab ta oma käteosavust ja ilumeelt, et õigeaegselt saaks valmis ka kompositsioon. „See on hea võimalus ennast proovile panna. Uus põnev väljakutse paneb mind rohkem pingutama ja hea on teada saada, milleks ma suuteline olen,“ ootab Helen väljakutset suure huviga, lisades toreda mõtte, mille järgi ta juhindub: „Lihtsam oleks küll ainult tööle minna ja sellele keskenduda — ka see oleks huvitav, aga elu on seiklus.“

Kondiitri võistlusülesanne Noorel Meistril:
kohapeal tuleb valmistada pidulik tort lillekorviga ning kodutööna on võistlejal kaasas kompositsioon „Tere tantsupidu“.