„Sotsiaalmeedia on esile tõusnud ning troonilt lükanud telemeedia ja muud traditsioonilised meediumid,“ ütles õpilane Remo Eerma Pärnu Koidula Gümnaasiumist.

Ligemale sada gümnasisti ja põhikooli lõpuklasside õpilast kogunes pühadeks Kilingi-Nõmme multimeedialaagrisse, et teha päris ajakirjandust ja seda juba koolimeedias. Koolimeedia on õpilaste sõnul endiselt oluline, sest pakub võimaluse kirjutada koolielust nii nagu seda soovivad õpilased. „Koolimeedia peab olema noorte enda teha ja julge nägemusega,“ lausus Eerma.

Meedialaagri üks korraldaja, Piia Puuraid, sõnas, et muutuvates meediaoludes on tarvis ka teistsugust lähenemist meediaõpetusele. „Tänapäeval ei piisa sellest, et eesti keele tunnis võetakse ette ainult ajalehed ja analüüsitakse seal kirjutatut. Nüüd tuleb vaadata ka kitsamalt erinevate meediumite poole,“ sõnas Puuraid.

Kuigi pühapäevani kestvas multimeedialaagris on põhirõhk pandud raadio, televisiooni ja veebiajakirjanduse õpetamisele, siis oluline roll on ka näiteks sotsiaalmeedial. „Kui täna noorte käest küsida, milliseid kanaleid nad jälgivad, siis kõlab vastuseks ikka Facebook, Twitter, Instagram jne,“ ütles meedialaagri korraldaja Ursula Nõu. „Need on aga kanalid, mis tänapäeva killustuvas inforuumis „söödavad“ ette ka vanade meediumite lugusid. Sa jagad Facebookis artiklit, ma loen seda, mitte tervet ajalehte. Ka selles tarbimisruumis on ohud ja reeglid.“ Neid ohte ja reegleid kolme päeva jooksul koos noortega analüüsitakse.

Eilsest pühapäevani kestvas laagris räägivad meediatudengid ja noored tegevajakirjanikud, millised on ajakirjanduse ja meediatarbimise põhitõed. Kolme päeva jooksul on noorte ülesanne toota tõelist ajakirjanduslikku sisu. Leida üles need kohad, kus king pigistab ja neile ka osutada. „Kas te arvate, et Kilingi-Nõmmel ei ole probleeme?“ küsis Piia Puuraid. „On küll, ja me leiame need probleemid kolme päevaga üles.“

Meedialaagrit väisavad ka traditsiooniliselt kuulsad külalised. Eile astus noorte ette ajakirjandusest poliitikasse siirduv Anvar Samost, kes võttis kokku oma pika meediaalase kogemuse. Täna asutavad noorte ette aga ERRi ajakirjanikud Urmas Vaino ja Ester Vilgats.