Mees vajab suuri mänguasju. Kontorilaua taga hääbuvad mehelikud väärtused. Need tulevad esile merel, jahil, golfiväljakul, ratsutades, mäkke ronides, maratoni joostes ja muidu maad kündes.

 

Vanasti oli lihtne — maa kündmine ja jahilkäik oli piisav alus mehelike väärtuste taastootmiseks. Mees vajab ju füüsilist pingutust, väljakutseid ja adrenaliini. Millega muidu seletada asjaolu, et mehed purjetavad Muhu väina regatil öösel, vihmas ja tuules Saaremaa lõunarannikult Hiiumaale ja on hommikul kohale jõudes sigaväsinud. Kuid nad on õnnelikud.
Biokeemia: füüsiline pingutus toodab rahuloluks vajalikke aineid endorfiine, pluss adrenaliinilaks, pluss osoon. Büroorott peab neid aineid, õieti tegevusi, mis aitavad neid aineid toota, kalli raha eest ostma. Umbkaudu maksavad paljud lõbustused 200–300 krooni tund, olgu selleks aeroobikatreening, teatriskäik või tunnid golfiväljakul.
Arvestades, et grupiviisiline purjeka ostmine liisinguga läheb ühele inimesele maksma umbes 1700 krooni kuus, saame üsna sama tulemuse. Purjetamise tund on niisama kallis kui teatriskäik. Tänases Kroonikas piilume purjetajate hingeellu. Kõik nad kiidavad puhast mereõhku, keskkonnavahetust, mõnusat puhkust ajule, põnevust ja seikluslikku atmosfääri. Ja merel on kõik võrdsed. Tööst ei räägita, ametikohti ei nimetata ja liigselt ei hoobelda.
Merel on kõigil tegevust, roolimees keerab rooli, madrused paudivad, kapten vaatab mõõteriistu ja algajad peavad tohutut võitlust iseenda ja külmaga.