USA-s maksavad mehed siiamaani kinni kõik kuramaažiga seotud kulutused, kuid sooviksid, et mõnikord tasuksid arveid ka naisterahvad, selgub möödunud nädalal Ameerika ühiskonnateadlaste liidu ASA aastakoosolekul esitletud uurimusest.

Teadustöö autoreid huvitas, kas soorollide triiv on muutnud naiste eelduseid selle kohta, kumb romantilise suhte osapooltest peaks tasuma restoraniarve.

Ringhäälinguettevõtte NBC veebilehel NBCNews.com läbi viidud, 17 607 vallalist heteroseksuaalset meest ja naist hõlmanud küsitlusuuringust selgus järgmist.

* 84% meestest ja 58% naistest nentisid, et enamasti tasub kohtamisel käimisega seonduvad kulutused meesterahvas.

* 39% naistest avaldasid lootust, et mehed ei palu neil panustada.

* 44% naistest möönsid, et ärritusid, kui mehed eeldasid naisterahvalt maksmist.

* samas 44% meestest kinnitasid, et lõpetaksid suhte naisega, kes mitte kunagi ise kohtamiskulusid ei kanna.

* 64% meestest uskusid, et naised peaksid mõnikord maksma, ehkki 76% neist möönis, et seda nõudes tundsid nad end süüdlaslikult.

* Neli meest ja naist kümnest tunnistasid kulude jagamist esimesel tutvuskuul ning peaaegu kolmveerand (74%) meestest ja 83% naistest kinnitasid, et on kulutustesse panustanud pärast kuue kuu möödumist tutvuse algusest.

Uuring, mis hõlmas ka narratiivset komponenti, andis mõista, et kohtingutega kaasnevaid kulutusi ühiselt kandma on varmamad eelkõige nooremad ja kõrgharidusega mehed ja naised.

Uuringu autorite hinnangul peaksid naised pöörama erilist tähelepanu tõsiasjale, et 44% meestest möönsid otsusekindlust suhe lõpetada, kui naispool ei tee ettepanekut arve tasuda.

See võib selgitada, miks mõned varasemad potentsiaalsed romantilised partnerid neile järsku "kandu näidanud" on.

Kuid ehkki naised võivad kanda suuremat osa kulutustest ühistele meelelahutustele, eeldab enamik mehi — ja neilt eeldatakse —, et vähemalt suhte alguses maksab kõige eest mees.

Uurimuse autorid kirjutasid: "Paljude meeste valmidus tasuda kogumaksumust suhte algusperioodi kohtingutel ja rohkem kui pooli kulusid hiljem hoiab alal rüütellikkuse traditsiooni, soorollide rõhutamist ning osa kummagi sugupoole privileegidest."