Tavalised inimesed on veidi vaiksemad, ei oma nii suurt tutvusringkonda ja suhtleme rohkem omavahel (poistega ei suhtle eriti). Luuserid on teistest veidi erinevamad, ei suhtle kellegagi, on väga vaiksed ja neid noritakse. Mina ja mu sõbranna kuulume tavaliste kihti. Kuigi sooviksime et kõik oleksid võrdsed ja mingeid kihte poleks. Mida me peaksime tegema? Hetkel kogumegi nõuandeid ja siis paneme plaani paika. Ann, 15.

Dr. Noormann: Ühiskond sedaviisi küll võrdseks-ebavõrdseks ei kihistu, et ühed on väga suhtlevad ja populaarsed, teised aga vaiksemad ja tagasihoidlikumad. Asi on ikkagi sinu sõpruskonna väheses suhtlemisoskuses ja neil teistel kindlasti teile vastuvõetamatutes väärtushinnangutes - mida populaarsuse nimel teha sobib ja mida mitte (üleolevus ja edevus).
Paljudes koolides on sinuealistele korraldatud suhtlemisringe ja suhtlemistreeninguid, kus õpetatakse esinemist, rääkimist, kehakeelt, väärikat enesehinnangut. Kahjuks õppekavad sellist asja ei sisalda, kuid murdeealistele on see tõsine mure. Otsi koolis mõni tugihing, kes sinu muret mõistab ja sellist ringi korraldada aitab. Huvilisi on kindlasti palju.

Jaga
Kommentaarid