Dr Noormann: See on paljude sinuealiste neidude probleem — et kas on tõesti olemas mingid vaid ühe olukorra või ühe situatsiooni suhted, nagu sinu kogemus, et poiss tunneb sinust puudust või otsib lähedust vaid peo-olukorras, muul ajal aga mitte ning on isegi peol lähedaseks saanud tüdruku vastu ükskõikne. Kaudselt sama teema on ka paljude tüdrukute avastus, et minu armastatul on eraldi lähisuhe nii kodukoha tüdrukuga, õpingutelinna tüdrukuga ja võib olla ka harrastusekaaslasega.

Sa küsid seletust. Täiskasvanute maailma suhetepaletis puutuvad psühholoogid üha enam kokku
omamoodi “kärgsuhtlemise”, vajadustepõhise suhtlemismudeliga, kus on tekkinud erinevad “situatsioonisuhted“ — ühega naudime seksi (seksuaalsõprus), teisega on seksivaba platooniline armastus, kolmandaga käime pidulikus seltskonnas või teatris, neljandaga arutame poliitikat jne.
Sellise väga laiapõhise sõpruse suhtlemisideoloogiaga elab tänapäeval küllalt palju inimesi, kes abielluda ei soovi ega ennast vaid ühe “universaalse” suhtega siduda ei soovi või ei suuda. Arusaadavuse huvides: nagu meremehel pruut igas sadamas. Selle nähtuse põhjustele viitamine on
vastutusrikkam, kuid ilmselt just selline murdeea suhete paljusus ja pealiskaudsus paneb aluse sellise suhetemudeli kinnistumisele.

Kuigi ei peeta korrektseks rõhutada meeste ja naiste erisusi, on see taas üks koht, kus need siiski ilmnevad. Ja selle ilmnemise valusam osa puudutab just väga noori naisi. Armunud tüdruk peab suudlust kindlaks kinnituseks vastuarmastusest ja koos sellega ka seotuse- või truudusekinnituseks. Tema tahab tunda, et see tunne on temas, temaga koos, alati ja kõikjal. Samas murdeeas poisid rohkem häbenevad tundeid ja nende jaoks on arusaam tunnetest kui osast peomeeleolust ja peoemotsioonidest. Poisid isegi räägivad oma “pidude tüdrukust”, kellega suhtlemise sisuks ongi pidutsemine ja trall ning ei suuda seda mõista argise suhtena ega igapäeva-kooslusena. Kui tüdrukud on sellise olukorra traagika üle elanud, võtab ta “kaotajana”, ärakasutatuna,pettununa, haavatuna, solvatuna sageli üle just sama “võitja” ideoloogia ja muutub samasuguseks blaseerunud peotüdrukuks (“peoloomaks”).

Jaga
Kommentaarid