Nad küll koguaeg tülitsevad omavahel, aga on koos juba 2 aastat olnud. Poiss oli ennem väga, väga hea õppija ja käis kunstikoolis, osales igast võistlustes jms. Nüüd on poiss palju ülbemaks muutunud ja ta on vähem hoolivam.

Engli, 16

Dr. Noormann vastab

Sedalaadi „sõbrateenus“ või „sõbrannaaktiivsus“ on väga diskreetne teema. Me teame paljudest sõbrannadest kui kosjasobitajatest, kes on aidanud paljudel häbelikel noortel omavahel tuttavaks saada, aga samapalju neist, kes on peaaegu et vägisi noori kokku surunud oma maitse järgi: „te sobite nii hästi, sa ise ei taipagi“. Sama lugu on heasoovlike sõbrannadega kui „kolmanda partnerina“. Mõni neist aitab tõesti silmi avada, aga tihti käituvad endalegi märkamatult nõuandjatena põhimõttel „mulle ta küll ei sobiks“. Siis võivad mängu tulla ka klatš, halvustamine, tülli ajamine, kellegi teise „mängu“ toomine, igasugused soovitused, kuidas suhe lõpetada.

Ja teie paljusid kirju lugedes pole harvad needki juhud, kus sellele heatahtlikule sõbrannale endale on sama poiss hiljem hea küll. Nii arvan, et otserünnak pole õige. Sinu asi pole tema poissi arvustada ega halvustada, küll võiksid provotseerida oma sõbrannat ise oma poisist rääkima. Rääkimine sunnib analüüsima ja üldistama. Ning ta võib ise, ilma Sinu ärgitamiseta, märgata oma poisis vigu, mida Sina loodetavasti õigesti hindasid ning oma kirjas vihjasid.

Teie Dr. Noormann

Jaga
Kommentaarid