Küsimus: Mida teha, kui vanemad tülitsevad? Mitte koguaeg, aga kohe kui nad tülitsema hakkavad, karjuvad nad ning isa taob jalaga vastu asju, ning kätega vastu lauda. Nad arvavad, et ma olen vist piisavalt suur, et seda välja kannatada, sest neid lihtsalt ei huvita.

Ma olen nutnud, karjunud nii kõvasti, kui vähegi võimalik, et “Lõpetage!”, aga nad ei kuula. Mu ema on ähvardanud ära minna, isa samuti. Kuid ikka nad tülitsevad. Ema nagu meelega tiriks seda tüli üles ning isa lihtsalt põgeneb probleemi eest ema sõimates ning asju lõhkudes. Mida ma teeksin, et see lõppeks?

M, 14

Dr. Noormann vastab

Tülitsevad vanemad on paljude noorte kurb teema. Ja kurb on ka tunnistada, et ma tõepoolest ei tea, kuidas laps saab oma vanemaid korrale kutsuda, kui need kaklevad või joovad. Inimkond on välja mõelnud õpetuse, kuidas vanemad oma lapsi õpetavad, kuid on hädas probleemiga, kuidas alaealised lapsed peaksid aru pähe panema oma täiskasvanud vanematele.

Nutmine ja karjumine ei aita. Ja talumine ning väljakannatamine lõhub midagi Sinu iseloomus. Kelleltki abi paluda? Oma vanavanematelt ehk Sinu ema-isa vanematelt? Vahel on aidanud. Vähemasti siis, kui nende juures tülivarju leiad ja isa-ema on rahunenult Sind otsima tulnud, saad ennast kuuldavaks ja ehk ka arusaadavaks teha. Mõne sõbranna juurde põgenemine võib olla sama efektiga, et vanemad saavad tõepoolest aru, et nende käitumine on tütrele ohtlikkuseni väljakannatamatu. Aga selleks peab Sul nii abivalmis sõbranna pere olema ja sel juhul peadki ju ka nemad asjasse pühendama, mis Sulle kindlasti ebameeldiv on.

Kõigi nende võimaluste eesmärk ei tohi olla ultimaatum — kui te lõpeta, hakkan mina otsima kohta, kuhu minna. Eesmärk on saada nad Sind kuulama, kui raskesti nende tüli Sinusse mõjub. Aga sellest on kasu vaid siis, kui nad on rahunenud ja ehk on mõtet seda teha ka kummagi vanemaga eraldi.

Teie Dr. Noormann

Jaga
Kommentaarid