Ma ei ole julgenud veel kedagi välja otsida, et sellist suhet arendada, kuna ei taha oma poissi petta. Ja hoolivuse kohapealt on mu poiss üpris hooliv, kuid siiski tahaks ma kellegi teise lähedust ning unustamatut ööd. Ma olen segaduses. Miks valdavad mind taolised tunded? Ma siiski armastan oma poissi.

N., 19

Dr Noormann vastab

Sulle vastates, on jutt arvatust veidi keerulisem ja võib sattuda vastuollu üldkehtivate kõlblusnormidega.

Täiuslik armastus koosneb kolmest komponendist. Südame tõmme kellegi poole käivitab teadvusele allumatu ja teadvusele kontrollimatu armumise. Kehade kiindumine (libiido) käivitab seksuaalhuvi ehk seksuoloogia keelepruugis füüsilise kire. Ka see on alateadvuslik, see tähendab, et samuti teadvusele allumatu, kuid oma realiseerumises siiski teadvuse kontrolli all olev füüsiline tõmme. Mõistuste kiindumine loob sõpruse. See on teadvuse otsustus, kuigi alateadvus näib tahtvat sedagi kontrollida, vähemalt meile tundub sõpruski seletamatu tõmbena: ühe inimesega tahame sõbruneda, teisega mitte, kuigi tunnetatavaid vastumeelsusi ei ole.

Neid huvisid teise inimese vastu, kui need on vastastikused, käsitleme sobivusena või paljude jaoks usutavate esoteeriliste kriteeriumide järgi vaimu, hinge ja keha harmooniana paarisuhtes. Nii või teisiti annavad need kolm vastastikust sobivust kokku armastuse: armumine + seksuaaltõmme + sõprus = armastus. Kuid tingimusel, et kuuluvad suhetesse ainult ühe inimesega.

Paraku võivad need kolm tõmmet eksisteerida ka ükshaaval ehk ei kuulugi suhetesse vaid ühe mehega või naisega. Nii hakkab midagi meis vastu, kui üritame jõuga või iseennast veendes asendada sõpruse armastusega või uskudes, et hea seks ongi armastus, või vastupidi – et armastuse ja sõpruse olemasolu peavad iseenesest mõistetavalt garanteerima ka seksuaalse sobivuse. Samuti ka väärarusaam, et kui oleme sõbrad ja meil sobib teineteisega kõik voodis, pole armastust enam vajagi. Meeste ja naiste arusaamades ja endokrinoloogilises käitumises on küll olulisi erinevusi, kuid selle seletamine teeks asja veelgi keerulisemaks. Nii või teisiti – kui meie suhetes seda kolme sobivust pole olnud, tekib täiusliku armastuse kujunemise takistuseks mingi defitsiit. See tekitab palju seletamatuid abieluprobleeme, endalegi seletamatut rahulolematust, see ajab meid abieluvälistesse suhetesse.

Ma loodan, et oskasid sellest keerulisevõitu teoreetilisest seletusest leida vastuse ka oma küsimusele.

Teie Dr Noormann

Jaga
Kommentaarid