Nüüd, kui olen nii vana, olen alles tähele pannud, et ta ei ole kunagi minu käest küsinud, kuidas mul läheb ega kallistanud mind. Meil pole kunagi õigeid ema ja tütre vahelisi suhteid olnud. Oma muredest ma pole julgenud kunagi talle rääkida. Kui mul näiteks spordivõistlustel hästi läheb, siis ta ei tee sellest väljagi ega kiida, aga kui midagi halvasti läheb, siis võin alati kindel olla, et sellele järgneb suur näägutamine.

Ema teeb pidevalt tüli väikestest asjadest ja see on juba väljakannatamatu. Kõige rohkem teeb haiget see, et ta veel otse ütleb välja, et ma ei saa millegiga hakkama. Ma ei tea, mida sellises olukorras teha. Kui päevast päeva olla sellises elukeskkonnas, siis kaob igasugune tahe.

Ma olen 19aastane tüdruk, see tähendab, et täisealine inimene. Võib-olla ma ei peaks enam sellele nii suurt tähelepanu pöörama, kuna kohe kohe pääsen kodust, sest ees ootab ülikool. Aga samas ma tean, et see olukord jätab mu hinge sügava haava. Ma tahaks nii väga endale armastavat ja toetavat ema. Lihtsalt kodust ära minemine ei lahenda ju olukorda, ma ei tea mida teha.
Ketu, 19
 
Dr Noormann:

Me ei saa valida oma vanemaid ega lapsi. Lapsi saame nende arengus mõjutada ja kujundada, vanematega peame üldiselt leppima sellistena, nagu nad on ja halvimal juhul arvestama, et nende geenid võivad soovimatul kujul avalduda ka meis ja nende kasvatusvead korduda ka meie käitumises.

Küllap on selle viimasega seletatav ka Sinu ema käitumine ja suhe Sinuga. On täiesti reeglipärane, et vanemad kunagi oma kasvatusvigu taipavad, kuid on juba hilja või ei oska neid parandada. Kui on tegu armastuse, helluse ja läheduse puudusega, siis saad ema „lahti harutada“ pakkudes ise talle seda, millest tal oma elus on puudu olnud – lähedust, hellust, südamlikkust.

Sa oled täiskasvanud naine ja  nüüd ei sõltu kahe täiskasvanud naise suhete mikrokliima enam ainult  neist vanemaealise käitumisest, nagu oli Sinu ema ja teismelise tütre suhete ajal. Tavaliselt muutuvad sellised vähe-emotsionaalsed emad endalegi ootamatult headeks ja mõistvateks vanaemadeks. See ongi alateadlik soov oma kasvatusvigu korvata.
 

Jaga
Kommentaarid