Eveli, 15

Dr. Noormann vastab

Kui nii keerulisi asju küsida oskad, siis loodan, et saad ka veidi põhjalikumast vastusest aru. Sulle võõraid sõnu vaata sõnaraamatust järele.

Armastus ja armumine pole päris üks ja sama. Armumine on võimas emotsioon, mida toetab organismi endokrinoloogiline süsteem (kehakeemia, „hormoonid möllavad“). See emotsioon ei allu mõistusele, st et seda ei saa endale ära keelata ega vägisi esile kutsuda. Kui sa küsid komponente, siis armumise juurde kuulub eufooriline õnnetunne (joovastus), vajadus teha head, alateadlik püüd olla või muutuda oma armastatule meeldivaks (soov taevast tähti alla tuua). Aga armumisele on omane ka hirm selle kaotamise pärast, mida tunneme armukadedusena, hajevil olek ja hajameelsus, tähelepanuhäired, ebareaalsus. Poiste armumist reedab kerkinud vererõhk (punastamine), võimetus armastatu juuresolekul oma kõnet kontrollida (kokutamine või segasevõitu väljendumine), ka kohmetus oma armumise põhjustajaga kahekesi jäädes.

Nagu armumine, on organismi füsioloogiline seisund ka libiido – seksuaalhuvi, seksuaaltõmme. Ka see on valikuline, suunatud vaid kindlale partnerile ning tavaliselt noores eas seostub armumisega. Kuid erinevalt armumisest saab seda väliselt stimuleerida erootilise käitumise või erootiliste mõtetega.

Kolmas tegur, mis inimesi teineteisele meeldivaks teeb ja ligitõmmet tekitab, on sõprus. See on mõistuste kiindumine. Selleski on palju alateadvuslikku ja seletamatut – ühe inimesega märkad kohe ühist vaimset häälestatust, teisega ei suuda kunagi tõeliselt sõbruneda. Sõpruse vältimatuks nõudeks on vastastikulisus ehk kahepoolsus. Ühepoolne sõprus polegi tegelikult sõprus, vaid heal juhul koosmeel, vennaskond, meeskond, aga sageli ka orjameelne järelejooksmine. Teine sõpruse vältimatu tunnus on ustavus. Suurim reetmine, mida elus kohata saame, on sõpruse reetmine, sõbra kuritarvitamine. Abielulistes sõprussuhetes ka truudusetus.

Aga nüüd armastus. Armastus on tunne, st tunnetatud seisund. Siia on kaasatud juba teadvuse kinnitus, et meid seob nii armumine, seksuaalhuvi kui ka sõprus. Armuda võib esimesest pilgust, seksuaalhuvist tekkiv meeste erektsioon võtab aega 8 sekundit, sõpruse tekkeks piisab mõnest kohtumisest. Aga nende koosmõju tunnetamine armastusena võtab rohkem aega ja vajab meile märkamatult rohket tunnetuslikku kontrolli. Armastuse komponentideks on vastastikune usaldus, teineteise ja vastastikuste kohustuste respekteerimine. Armumine, libiido, sõprus viivad kaks inimest kokku, aga kokku jääb hoidma vastastikune sobivus, mille romantiline mõiste on armastus – see on vajadus teineteise järele tunnetes, seksuaalsuses, sõpruses.

Abiellumise otsustuse aluseks ei tohiks olla vaid armumine või ainult seksuaaltõmme, ka ainult sõprusest võib ideaalse sobivuse jaoks väheks jääda. Abielluda tohiksid ainult teineteist armastavad inimesed. Sel juhul kaitseb tekkinud vastastikune usaldus ja vastastikuste kohustuste (tööjaotus, lapsed) respekteerimine meid eluraskuste eest kõige paremini (inglaste väljend: „minu kodu on minu kindlus“).

Mis on levinum viga eelöeldu taustal?

Kirjade järgi otsustades on saanud tüdrukute eluküsimuseks meeldimine: kas ma ikka meeldin sellele poisile ja kuidas seda teada saada või kuidas öelda poisile, et ta mulle meeldib? Meeldimine ei ole armumise atribuut, see on tähelepanu atribuut. Kui poiss tunnistab tüdrukule „sa meeldid mulle“ võtavad tüdrukud seda kohe armastusavaldusena. Meeldivus pole valik. See on oma hinnangu avaldamine. Inimesele võib meeldida palju teisi inimesi ja see ei seo neid truudusega ega kohustustega, veel vähem on see intiimkäitumise osa. Ilma meeldivuseta lihtsalt suhtlemist ei tekigi. Meeldivus inimeses on väga vajalik igasuguste suhete tekkeks. Nii on see ka armumise eeltingimus, mitte selle ilming. Mõtle ise - kas Sina tahaksid suhelda inimesega, kes Sulle ei meeldi? Või oled Sa valmis suudlema kõigiga, kellele Sina meeldid, uskudes, et see ongi armastus? Meeldimise pinnal võib tekkida suhe, suhte pinnal armumine ja siis jääb oodata, kas armumisest saab ka armastus.

Teie Dr. Noormann

Jaga
Kommentaarid