Mida tähendab wado-ryu karate ja miks see sobib just karoobika baasiks kõige rohkem?

Wado-ryu (wa = rahu/harmoonia, do = tee/rada, ryu = koolkond/stiil) ehk rahu tee koolkonna rajajaks oli Sensei Hironori Ohtsuka, kes ühendas omavahel Okinawa karate ja ju-jutsu tehnikad, mille tulemuseks sai wado-ryu karate. Wado-ryu on oma sisu poolest pehme, paindlik ja plastiline stiil, milles ei ole kõige olulisem jõud ja mass, vaid kiirus, tehnikate täpne ajastus ning õige liikumine.

Kellele mõeldud?
Karoobika on mõeldud eelkõige tüdrukutele, neidudele ja naistele alates 6. eluaastast, kes soovivad:
- õppida valutult enesekaitset
- arendada ja säilitada naiselikkust
- püsida kaua noore ja energilisena
- tunda ennast hästi
- olla heas vormis
- arendada oma vaimu, keha ja loovust
- olla huvitavate inimeste keskel
- võistelda

Paljud õrnema soo esindajatest on kurtnud, et tahaks väga tegeleda mõne võitluskunstiga kuid… ei talu väiksematki valu… seal on palju higiseid mehi, kellega ei tahaks maadelda… mehed ei tunneta oma jõudu ja teevad tahtmatult haiget… ei jõua füüsiliselt teha teatud harjutusi… võistelda on hirmus ja valus, sest kõvera ninaga ja üleühe hammastega ei taha sind enam keegi… kaob naiselikkus jne, jne. Nüüd on probleemidele lahendus — KAROOBIKA!

Mida see endast kujutab?
Erinevalt võitluskunstidest karoobikas puuduvad harjutused reaalse vastasega v.a. soojenduse ajal (venitamine, painutamine). Kõiki tehnikaid tehakse kata vormis (kata-võitlus kujutatava vastasega).

Karoobika koosneb paljudest wado-ryu karate tehnikatest, mille sooritamine on tantsuline ja palju plastilisem kui karates. Katade süsteemist, mille esitamisel ei ole oluline jõulisus ja agressiivsus vaid tehnikate täpsus ja asendite õigsus. Karoobikas kasutatakse jaapanikeelseid tehnikate nimetusi ja käsklusi. Treening- ja võistlusriietuseks on kimono. Kimono võib olla igat värvi v.a. must, mis võib olla instruktoril.

Karoobikas on ka oma vöösüsteem (kyu — vööaste):
6.kyu (algajad) — valge vöö
5.kyu — kollane vöö
4.kyu — oranž vöö
3.kyu — roheline vöö
2.kyu — sinine vöö
1.kyu — violetne vöö
1.dan — punane vöö

Selleks, et saada vööaste tuleb sooritada eksam, mis koosneb vastavate teadmiste ja oskuste demonstreerimisest. Igale vööastmele on vastav programm. Mida kõrgem vöö aste, seda keerukam programm. Vööeksamiks valmisolekut kontrollib õpetaja. Selleks, et pääseda vööeksamile peab olema kogutud vajalike punktide arv. Punkte annab treeningutes osalemine ja võistlemine.

Võistlused

Võistlejad jaotatakse kategooriatesse vööastmete järgi. Võistlus koosneb kahest voorust: kohustuslikust katast ja vabast katast.

Kohustuslikud katad on baaskatad või kõrgemad (vastavalt võistlusmäärustele). Igale vööastmele on kohustuslikud vastavad katad. Vaba kata on võistleja enda poolt mõeldud harjutuste kompleks, mis peab sisaldama endas tema vööle vastavaid kohustuslikke elemente. Kuidas ta neid elemente näitab on võistleja enda valik. Kohustuslikku katat võib teha ka ilma muusikata. Vaba kata peab olema muusikalise saatega. Muusika valib võistleja ise. Kohustusliku kata puhul hinnatakse: tehnikate õiget järjekorda, nende täpsust, asendite õigsust, õiget liikumist. Vaba kata puhul hinnatakse: vajalike elementide olemasolu, kombinatsioonide keerukust, võistleja loomingulisust.

Kellel tekkis huvi võtke ühendust ja tulge trenni!
Olga Uesson (1.dan wado-ryu, atesteeritud Euroopa Wadokai poolt)
telefon: 05276350
e-mail: olga@wadokai.ee
Treeningud toimuvad Tallinna Meditsiinikoolis
kolmapäeviti ja reedeti 17.30-18.30