Hedvig Hanson muudaks kirjanditeemat

"Minu kirjand oli teemal "Mõtlen, järelikult olen olemas". Täna sõnastaksin selle teema ümber hoopis nii: "Tunnen, järelikult olen olemas". Sest lisaks mõtlemisele on vaja tunda, et elada. Kirjandi sain viie. Olen alati kirjanduse tunde armastanud."

Taavi Rõivas kirjutas Euroopa Liidust

"Minu isa on alati soovinud, et meie perekonnas räägitakse korralikku eesti keelt ja see on mullegi külge jäänud. Lõpetasin Reaalkooli, aga meil oli koolis ka väga tugev eesti keele õpetaja. Tänu temale saime põhjaliku baasi ka eesti keeles ja kirjanduses," meenutab poliitik Rõivas.

Taavi lõpukirjand oli Euroopa Liidu teemadel ja selle eest sai ta ilusa viie.


Hannah kirjutas mõttemaailma sügavusest

Londonis resideeruv lauljatar Hannah ütleb, et ta ei mäleta täpset teemat. "See oli mõttemaailma sügavustest, kuhu sai punuda mõtteid kirjandusest ja minu meelest igati hea teema."

Hannah ütleb, et kirjandit kirjutades ta ei närveerinud, sest on kirjandust pidanud alati üheks lemmikaineks. 12 aastat õppis ta ainet viitele. Kuid matemaatika, inglise ja prantsuse keele eksamitel olid Hannahil alati liblikad kõhus.

Märt Sultsi saatuslik kirjaviga

Kopli Kunstikooli direktorile Märt Sultsile (48) jääb lõpukirjand elu lõpuni meelde, sest tal õnnestus teha saatuslik kirjaviga. „Mäletan, et kirjandi teema oli seotud raudteega ja mul õnnestus kirjutada sõna „platvorm“ f-iga. Ehk siis „platform“. Ma ei kujuta ette, kust see tuli? See oli nii ränk viga, et kohe võeti hindest alla ja sain nelja. Tol ajal olid karmid reeglid - kaks komaviga ja hinne alla, üks täheviga - samuti hinne alla," mäletab Sults.


Angela Aak sai hindeks nelja

"See oli hästi ammu. Meenub, et kirjandi teemaks oli ajalugu. Kirjanduses ja eesti keeles olid mul tavaliselt neljad. Nõrk koht oli matemaatika," pajatab muusik Angela Aak.


Lauri Liiv kirjutas Tõnu Õnnepalust

Laulja Lauri Liiv otsustas oma kirjandi kirjutada inspireerituna Tõnu Õnnepalu romaanist "Piiririik". "Eesti kirjandus on mind alati paelunud ja seepärast ka selline valik. Olin rõõmus, sest sain hindeks viie. Kes ei rõõmustaks?"



Ilmatüdruk Niki hinde otsustasid komavead

"Teemat ma tõesti ei mäleta aga nelja sain seepärast, et jätsin paar koma panemata. Kuid eesti keel on mul alati nii hea olnud, et võiksin vabalt ka ajakirjanik olla! Tõsi, närveerisin hirmsasti. Nagu alati enne eksameid, intervjuusid või esinemisi," jutustab Niki alias Kairit Tuhkanen.

Mart Sander mõtiskles Igavesest tulest

"Teema on täpselt meeles "Millest mõtlen, kui seisan Igavese tule ees?". Eks kirjutasin sellest, millest tol ajal tuli mõelda ja sain viie," ironiseerib Mart Sander.