Tabeli järgi justkui polekski teab mis hirmus ülekaal, ometi mulle peale
vaadates ei ole pilt mitte teps ilus, samuti teevad märkused, mis ehk polegi pahatahtlikkusest öeldud, kohutavalt haiget. Mis kõige tähtsam, mul endal on halb olla, peeglisse ei taha vaadata, ei tunne end oma kehas hästi.

Seda tean ka, et kaalulangetamise üldine valem on kasutada ära rohkem
energiat, kui seda kalorite näol sisse süüa. Miskipärast ei taha see mul kohe mitte kuidagi õnnestuda. Trenni teen küll, mitte eriti suure koormusega, aga nii kuidas graafik lubab ikka liigutan ennast, käin ka spordiringides.

Just see söömine. Pole nagu tahejõudu, või ma ei oskagi kirjeldada, lihtsalt võtan süüa ja kõik. Mõni päev söön ilusti mõõdukad portsjonid ja
magustoiduks pigem miskit magusat puuvilja, aga siis kui tuleb õgimishoog
peale sööks kasvõi kõigele, mis külmikapis leidub, veel suure koti krõbinaid peale.

Lihtsalt sellised täiesti pidurdamatud orgiad, ja endal on kohutavalt halb pärast olla, valutavad nii kõht kui südametunnistus. Näppe kurku toppinud või täis kõhuga mitu tundi minestamise ääreni mingit ekstreemset trenni tegema pole läinud, loodan, et asi ei lähe ka selleni. Justkui midagi kompulsiivse söömishäire sarnast? Mida teha, et tahtejõudu kasvatada, või on asi üldse tahtejõus kinni? Aitäh Teile! Jess, 13 (tüdruk).

Dr Noormann: Ma pean sind kurvastama - kõik on tõepoolest vaid tahtejõus kinni. Kui tahtejõudu pole, ei õnnestu end külmkapist eemal hoida ega isegi külmkappi tühjana hoida. Siis ei õnnestu end treenima sundida ega toitu valima. Kuigivõrd aitab kiutablettide söömine - see tekitab täiskõhu tunde.

Tahtejõu kasvatamine algab endale öeldud kategoorilisest "EI"-st. Pane
kirja, mida sa teha ei tohi, mis olukorras ja mis kellaajal teha ei tohi. Ning siis hakka kirja panema iga keelatud rea taha, kuidas see õnnestus ja mis tingimustel ei õnnestunud. Seda tuleb teha "lumepalli efektiga" - kohe mitte kõike ära keelata, vaid jupphaaval - näiteks loobuda magusast või vähendada selle söömist, siis saiast ja krõbinatest jne.

Pane igal hommikul enne söömist kirja ka oma kehakaal ja muuda selle saja grammi kaupa vähendamine sportlikuks hasardiks. Suuri võite enda üle on raske korraga saavutada, aga väikeste võitude summana võid palju muuta. Sellist tahtejõu salajast päevikut peavad paljud inimesed, eriti söömise-liikumise tasakaalu kontrollimiseks.

Jaga
Kommentaarid