Asjatundjad nimetavad punastamist osaks probleemist, mille nimeks on sotsiaalärevus. See on kartus sattuda olukordadesse, mis eeldavad suhtlemist või tegutsemist teiste juuresolekul. Peale punastamise võivad avalduda teisedki kehalised ilmingud: higistamine, iiveldus ning tualeti külastamise vajadus.

Kui iiveldus ja urineerimisvajadus jäävad teiste pilgu eest varjule, siis reetlik punastamine mitte ja sinu kimbatus on kõigile nähtav. Halb on asja juures ka see, et põhjuseks ei pruugi olla alati just ebameeldiv olukord. Nägu võib lahvatada tulipunaseks ka meeldiva tähelepanu puhul, nagu näiteks kiitus või autasu kätte andmine.

Sotsiaalärevuse uurijad seletavad punastamist kui valmisolekut alluda. Sellest tuleneb ka see, et punastades ei suuda me jätkata silmsidet teise inimesega, vaid lööme pilgu maha. Lisandub veel kohmetu ja totter naeratus ja oledki paljastatud. Punastamist pannakse kohe tähele ja punastav inimene jäetakse rutem rahule. Allumise väljanäitamine vähendab vägivaldset ja soodustab hoolivamat suhtumist.

Mis on punastamise põhjuseks?

Tugevate tunnete või kehalise pingutuse tagajärjel suureneb verevool väikestes veresoontes otse naha all. Punastamine võib olla erinev – laigulisest ja löövesarnasest kuni ühtlase maskini. Enamasti punastavad inimesed siis, kui nad tunnevad ennast mingis situatsioonis ebakindalt. Kui aga punastamine on muutunud häirivaks ning on tekkinud hirm punastamise ees, siis võib see omakorda soodustada sotsiaalärevuste tekkimist.

Kas punastamist on võimalik ravida?

Kui punastamisega kaasnevad ka teised sotsiaalärevushäired, siis kasutatakse sageli erinevaid depressiooniravimeid, aga samuti ka kognitiivset ja käitumisteraapiat, mis õpetab kontrolli saavutamist oma mõtete ja käitumise üle. Viimane uudis on pärit kirurgiavallast – operatsiooni käigus lõigatakse läbi mõned rinnaosa sümpaatilised närvikiud. Siiski ei olda selle meetodi tõhususes veel päris kindlad.

Ära võitle punastamisega!

Kui sa püüad meeleheitlikult mitte punastada, siis sellega sa vaid võimendad asja. Sa ei saa sinna ise mitte midagi parata. Püüa jääda hoopis rahulikuks, vaata vestluspartnerile edasi otse silma ning ära lase ennast oma punasest näost häirida. Vahel võib aidata ka humoorikas kommentaar – näiteks võid ju mainida, et see värvus peegeldub sinu punaselt kampsunilt :)