Urmas Lennuki poolt Nargenfestivali tarvis kirjutatud etendus tõukub 1917. aastal Naissaarel asetleidnud reaalsetest sündmustest. “Ajaloost on laenatud ka tegelaste nimed, ametid ja vabariigi loomise fakt,” lisab etenduse autor. Lavastuses juureldakse riigi olemuse, ajalooliste sündmuste korduvuse ja selle üle, kas ajaloost oleme me võimelised õppima ka midagi enamat peale faktide.

“Riik eksisteerib ainult meie peas, aga füüsiliselt on see siiski laval käegakatsutavalt näha,” ütleb lavastaja Hendrik Toompere jr.

Naissaare Wabariigi Referendumi” viivad läbi näitlejad Hendrik Toompere jr, Marta Laan ja Hendrik Toompere jr jr Eesti Draamateatrist, Mikk Jürjens Tallinna Linnateatrist ning Elina Pähklimägi, lavastuse kunstnikud Maret Tamme ja Ann Mirjam Vaikla ning helimeister Andreas W.

Meretagustel etendustel on meretagused transpordireeglid - “Naissaare Wabariigi Referendumile” on võimalik valida kahte liiki pileteid: koos transpordiga - sellisel juhul saab saarele tulla reisilaevaga Monica, mis väljub etenduse päeval kell 17 reisisadama D-terminaali autode sissesõidu värava juurest ning tagasi Tallinnasse väljub Naissaarelt pärast etendust; või oma alusega tulija piletid, mis ei sisalda transporti saarele. Piletimüügi lisainfot leiab Nargenfestivali kodulehel. Piletid on saadaval Piletilevi müügikohtades üle Eesti.

Nargenfestival on 2006. aastast olnud üks meeldejääv meretagune ja mereäärne suvepidu, mis kunstilise juhi Tõnu Kaljuste sõnul tehtud kodumaisest materjalist ning peab oluliseks Eesti muusika ja näitekunsti algupärandi esiletoomist.

Naissaare Wabariigi pank on Nordea – Aasta kultuurisõber 2011.