Indrek Vaheoja kommenteeris, et korraks käis elu silme eest läbi, sest minevikus on tehtud „igasuguseid rumalusi“ ja testi polnud ta varasemalt andnud. HIV-kiirtest oli tema sõnul aga mugav, polnud üldse valus ja kiire viis teada saamaks, kas kõik on korras.

Stuudios olnud ettevõtmise eestvedajad Ene Villak ja Keit Fomotškin selgitasid siiski, et HIV-viiruse levik on Eestis tõsiseks probleemiks. 2001. aastal alanud epideemia, kui avastati 1500 nakkusjuhtumit Ida-Virumaal, on levinud tänaseks edasi. Eestis on HIV-viirusesse nakatumisprotsent väga kõrge, igal aastal nakatub viirusesse umbes 300 inimest ja seda eelkõige vanusrühmas 25-49.

Praegu on Eestis Tervise Arengu Instituudi andmete põhjal vähemalt 8525 HIV-viirusesse nakatunut, mis tähendab, et iga 72. tööealine inimene on HIV-positiivne. Kui varasemalt oli peamiseks põhjuseks pigem süstimine, siis nüüd on selleks kaitsmata vahekorrad. Fomotškin selgitas aga, et noorte seas on HIV-viiruse levik väiksem, sest noored on aktiivsed kondoomikasutajad.

Kui tahad end ise diskreetselt ja kiiresti testida, siis avaneb selleks võimalus täna algavas HIV-testimistuuril, kus HIV-testimisbuss reisib mööda kümmet Eesti linna. Täna on buss Tallinnas, Õismäe Statoilis kell 12-16 ja Keilas kell 17-19. Homme liigub buss Haapsallu ja Raplasse. Lisainfo saamiseks saab külastada lehte www.hooli.ee ja Facebooki kommuuni.

pressimaterjal