„Neu/Now festivali eesmärk ei ole pelgalt erinevate invididuaalsete tööde esitlemine, vaid nende kaudu ühtse terviku loomine. Meil on hea meel, et igas valitud kategoorias kandideeris töid, mis ei ületa ainult kunstilise valdkonna traditsioonilisi ette antud piire, vaid panevad neid aktiivselt proovile,“ ütles festivali kunstiline juht Anthony Dean.

Festivali kunstilised juhid Anthony Dean ja Paula Crabtree tõstsid esile Iirimaa kunstniku Cian McKenna disainiprojekti „Digitaalne teraapia“ („Digital Therapy“). Projekt koosneb videost, trükisest ja veebilehest, millega disainer uurib halli ala, kus digitaalne ja analoogne maailm põrkuvad ja näitab digitaalse informatsiooni, digitaalse meedia ning sotsiaalvõrgustike peatamatu infovoo võimalikke kõrvalmõjusid. „Digitaalse teraapia” videoklippi saab oktoobri alguses näha ka Vabaduse väljakul suurel ekraanil.

„Projekt valiti tänu humoorikale ja pingevabale lähenemisele, millega autor tõstab esile sotsiaalmeedia tähtsust ja kasutegureid käsitleva debati vajalikkuse. Autori absurdne, kuid samas intelligentne lähenemine on kunstiliselt põnev,“ ütles Anthony Dean

Samuti tõsteti esile Austriast pärit Richard Schwarzi visuaalse kunsti projekt „Pikslitest“ („of_pixels“), milles autor tegeleb aja visuaaliseerimise problemaatikaga. Autor kasutab piksleid näitamaks, et iga mööduv hetk jätab endast jälje. Vaatajat filmitakse lühikese aja vältel veebikaamera abil. Selle tulemusena ilmub ekraanile pikslitest koosnev kujutis, milles filmitud periood on salvestatud üheks pikslitest koosnevaks pildiks.

„Antud projekt ilmestab väga hästi meie suhet aega ja kiirusesse, sidudes selle küsimustega digitaalse kujutise olemuse kohta,“ ütles Anthony Dean.

Esile tõsteti ka Hollandi muusikaprojekt „Kuidas kirjutada fuuga?“ („The Way You Write Your Fugue“), mille autor on Maartje Meijer. Maartje läheneb traditsioonilisele fuuga kirjutamisele täiesti uudses ja kaasaegses võtmes.

„Autori erilised kunstilised anded tulevad alternatiivses projektis väga hästi esile. Maartje avastab uusi fuuga vormis kirjutamise võimalusi, mängides harmooniate ja meloodiatega,“ ütles festivali kunstiline juht Paula Crabtree.

Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 programmi kuuluv Neu/Now live-festival toimub 17.-20. novembril Tallinnas. Online-festivali saab oktoobri algusest näha aadressil www.neunow.com.

Festivalile said kandideerida kõik lõpetavad või äsja lõpetanud kunsti- ja muusikaerialade tudengid ülikoolidest, mis kuuluvad ELIA (European League of Institutes of the Arts) võrgustikku. ELIA on alates 1990. aastast tegutsev sõltumatu koostöövõrgustik, mis ühendab 350 Euroopa kunsti- ja muusikakõrgkooli. Eestist kuulub ELIA-sse Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Eesti Kunstiakadeemia, Tartu Ülikool ja Tallinna Ülikool.