Viirusnakkust tekitavad rino-, adeno-, ehho-, paragripi-, gripi- ja teised viirused. Tähtsamad haigustunnused on nohu, kurgukaredus, kurguvalu, köha, üldine halb enesetunne, väsimus, luude ja liigeste valu, silmade kipitus, palavik. Nakkus levib piisknakkusena – köhides ja aevastades. Kõige sagedasemad tüsistused on nina kõrvalurgete või keskkõrvapõletik ja alumiste hingamisteede nakkus.

Kuidas ravida?

- Jääge koju ja puhake.

- Ravi on suunatud haigusnähtude leevendamisele. Tarvitatakse aspiriini (atsetüülsalitsüülhapet) või paratsetamooli.

- Eriti külmetushaiguse alguses aitavad kuumad joogid, näiteks piim või tee meega.

- Aitavad soojad jalavannid.

- Külmetushaigust põdedes ei ole mõtet tarvitada multivitamiine, küll aga võiks võtta C-vitamiini, sest palavikuga vajab inimene seda rohkem.

- Organismi vastupanuvõimet parandavad probiootikumid. Need on inimesele kasulikud elusad piimhappebakterid – laktobatsillid ja bifidobakterid –, millega rikastatakse piimatooteid.

- Antibiootikumid on vajalikud vaid tüsistuste, näiteks keskkõrvapõletiku korral!

- Kui külmetushaigus pole möödunud umbes ühe nädalaga, pöörduge kindlasti arsti poole.

Kuidas vältida?

- Külmetuse eest kaitsevad aastaajale kohane mitmekihiline rõivastus ja soojad jalatsid. Jalanõud olgu parajad, need ei tohi takistada jalgade vereringet. Pesu peab liibuma vastu keha, kuid pealisriided võiksid olla avaramad, samas mitte liige laiad.

- Tugevdage oma immuunsust! Toituge tasakaalustatult, jälgige, et vitamiine ja mineraale oleks toidus piisavalt. C-vitamiini vajadust suurendavad suitsetamine, stress, rasedus, imetamine, kõrge iga, mõningate ravimite tarvitamine jm. Immuunsüsteemi tugevdavad näiteks punase päevakübara preparaadid.

- Karastage end külma veega.

- Viibige iga päev vähemalt pool tundi õues.

- Elu- ja tööruumid peaksid olema parajalt soojad, õhk parajalt niiske (kuiv õhk kuivatab limaskesta).

- Multivitamiine ja mineraale võiks võtta kuu-poolteist järjest ja siis pidada mõni kuu vahet. Neid soovitatakse tarbida söögi ajal või kohe pärast sööki.

Hoia end ilusal, kuid salakavalal aastaajal soojas ja tervena!