Suurvormis löövad kaasa ligi 180 esinejat: sümfooniaorkester, segakoor, poistekoor, solistid Tõnu Kaljuste juhatamisel. Reekviemi ettekanne, mille lavastab Jaanus Rohumaa, tähistab ühtlasi ka Balti Keti 20. aastapäeva ning on esimene avalik kontsert, mis toimub väärikas Noblessneri sadama Valukojas.

1973. aastal Venemaal sündinud ja hiljem New Yorki elama asunud noore poeedi, pianisti ja helilooja Lera Auerbachi monumentaalne teos on pühendatud repressioonide ja sõdade ohvritele kogu maailmas.

"Kontserti ette valmistades sain suure elamuse teose tekstide kompositsioonist ja orkestratsiooni värviküllusest," räägib Kaljuste, kes juhatas "Vene reekviemi" esiettekannet Bremeni festivalil 2007. aastal.

"Kujutlesin reekviemi esitust teatraalsete elementide ja sõnade visualiseerimisega. Bremenis polnud see võimalik. Hakkasin otsima ruumi, kus niisugust visiooni ellu viia. Kui Jaanus Rohumaa mind Valukotta viis, tundsin, et leidsime väärika saali, kuhu mahuvad me ideed, solistid, orkester ja koorid."

Pühapäeval astuvad Tallinnas Noblessneri Valukojas üles Annely Peebo, Nikita Storojev, Heldur Harry Põlda, segakoor Latvia, ERSO, Estonia Poistekoor Hirvo Surva juhtimisel.

Lennusadama taga asuv Valukoda kuulub Peetri sadama ehk Port Noblessneri alale, kus septembris avab arendaja Jaanus Tamme jahisadama. Katamaraanid Merilin ja Karolin väljuvad Noblessneri valukotta Lindaliinide terminalist Linnahalli juurest. Lisainfo festivali kodulehelt.