Keegi, kes pole olnud selles olukorras ei saa mind mõista sel lihtsal põhjusel, et need inimesed ei suuda reaalselt ettekujutada, et kui raske ja õudne selline elu tegelikkuses on. Mind vaevavad paljud küsimused: Kuhu ma lähen? Kuidas leian soodsa elamispinna? Kuidas ma lapsi toidan? Millega ma arveid tasun? Kuidas tagada turvalisus lastele ja mulle?(Mitte, et mees vägivaldne oleks).

Ma ei taha laste isalt elatist, mis siis saab? (See ei ole uhkus, see on “enesekaitse”). Mis saab laste vanemlikest- ja hooldusõigustest? Ma ei taha, et lapsed oma isaga kokku puutuksid seni kaua kuni laste isa pole alkoholiprobleemist lahti saanud (sama s, seda ma keelata ei saa. Mõlemad lapsed on praegu alla 5-aastased).

Kui palju aitab mind psühholoog? Laste isa ähvardab kaudselt suitsiidiga, kuidas toimida? Olen ise endine lastekodu kasvandik, mul ei ole pereliikmeid, tuttavaid, sugulasi, et kelleltki abi paluda. Ma olen enda lastega üksi ja alla 25-aastane.

Mida ma tegema peaksin? Ma ei jaksa ega taha enam nutta, pisarad kõrvetavad mu silmi, kurbus ängistab mu südant, mured viivad mõistuse. Tahan lahkuda koos lastega teise maailma otsa, kaugele-kaugele… Soovin olla õnnelik, soovin, et mu lapsed saaksid õnnelikud olla. Palun nõu, millest peaksin alustama? (Mul ei ole ausalt kuhugi minna, raha mul samuti ei ole). Elly, 22.

Dr Noormann: Väga raske ja lahenduste jaoks keeruline olukord. Sinule pole sellest tõepoolest enam abi, aga et selle kirja avaldamisest ka laiemalt kasu oleks, peab siiski moraliseerima: poisist, kes on käimise ajal pidevalt lõbusalt svipsis sell ja sellega lepitakse, saab abielludes suure tõenäosusega mees, nagu sinul.

Sinul tuleb valida kahe tee vahel — võõrutada mees alkoholist või otsida enda ja laste kaitseks abi sotsiaalabist. Mehe võõrutamiseks alkoholist tuleb abi otsida narkoabisüsteemist — on olemas ju võõrutusravi, saab paigaldada nn “ampulli”, mis joomist pärsib. Kõige selle lähemaks teadasaamiseks peaks pöörduma Arstliku Perenõuandla vastava spetsialisti poole. Naisteabi ja sotsiaalabi süsteemide toel võib leida võimaluse sundlahutuseks — praktiliselt siis turvakorterit ja lähenemiskeeldu.

Jaga
Kommentaarid