Mina olen oma puberteedieast üle saanud ja jõudnud ikka, kus hindan vanemaid kõrgelt ja mõistan nende tegusid-keelamisi-lubamisi lapsepõlves. Nüüd järsku saan aru kõigest, mida ta nad mulle soovisid. Kuhu nad mind suunata püüdsid.

Esimene, mis noori oma vanemaid nö vihkama paneb, on piiride seadmine. Teatud kellaajal koju tulemine tekitab eriti suurt ängistust. Miks mina pean, kui minu sõber ei pea? Sinu vanemad pole sellepärast halvemad, nad lihtsalt muretsevad rohkem ning neil on õigus oodata Sind kella üheksaks koju, kui järgmisel päeval on kool ja Sa juba kella neljast saadik õues lippad. Su vanemad ei vihka Sind, nad tahavad Sulle parimat!

Teine, mis tekitab tunnet, et meid on karistatud kõige halvemate vanematega, on kooliteemadel tülitsemine. Puudumised on teatud eas väga suureks probleemiks ning tänapäeval ju e-koolist kohe näha, seega vestlus vanematega on õhtul ees ootamas. Samuti, kui mõni kontrolltöö on läinud halvasti või kodutöö olnud tegemata. Ikka tekib peas mõte, miks ta minuga karjub? Kuid kas Sa ei leia, et ise oled süüdi, ise jätsid õppimata, ise puudusid koolist, kuigi kohustus seal käia on?

Kolmas ja praegu ehk suurim probleem on pidudel käimine. Millegi pärast arvavad paljud 11-12-aastased poisid-tüdrukud, et nad on selleks küpsed ja alkoholiseadus, mis alles 18-aastaselt jooma lubab hakata, on mingite nõmedate poliitikute seatud ja neile see ei kehti. Kehtib küll! Enamik lapsevanemaid ka ei aksepteeri öösiti kodust ära olemist ning pidudel käimist, mis toob kaasa suurel hulgal valetamist-vassimist ning muidugi tunde, et just minu vanemad on need kõige nõmedamad.

Üsna möödapääsmatuks probleemiks ongi muutunud tubakatooted ja alkohol. Viimasel ajal üsna tihti räägitud "tups," mis pannakse huule alla, tundub süütu, aga lõhub huulelimaskesta päris hullult. Üsna varakult alustatud suitsetamine, mis rikub kohutavalt tervist ja kopse ning loomulikult liigne alkoholitarvitamine, mis võib viia isegi surmani. Aga kui vanemad keelavad, on nemad pahad ja noortel alati õigus teha, mis tahavad.

Teie vanemad ei ole halvad, nad soovivad vaid teid kaitsta ja teie kooliteed lõpuni viia teile võimalikult valutult. Mõnikord soovitan kurjade sõnade asemel vait olla ning omaette järgi mõelda. Hiljem on teil kahju, et olete oma vanematele nii rasked lapsed olnud, kuigi oleks saanud palju paremini.