Tutvustage ennast lühidalt.

Lühidalt tutvustamine on mulle alati raskusi valmistanud, aga ma üritan ikkagi. Esimesed tähtsad asjad oleksid sellised faktid: olen 18 aastane, käin 11. klassis ning elan Türil. Kes aga viitsib minu sisemusse ennast puurida, siis avastab ehk nii mõndagi.

Siinkohal võtsingi enda tutvustamiseks appi ühe lehe, kus erinevad inimesed on minu kohta paar sõna kirjutanud. Olen aktiivne, tore ja armas, samas natuke hipilik. Välimuselt lühike ja seetõttu ka meeldejääv. Olen tüdruk, kellel jutt ei saa kunagi otsa. Nõnda nad minust on kirjutanud, aga ma arvan, et ega enne minust õiget sotti ei saa, kui ise pole minuga juttu rääkinud.

Millal teil tekkis huvi moeloomise vastu?

Huvi on olnud kogu aeg. Minu ema on juba pisikesest põnnist peale suunanud mind käelise tegevuse juurde. Nii ma hakkasin joonistama, siis õmblema ja muu käsitööga tegelema. Käisin käsitööringides ja nii see huvi loomulikult ka tekkis.

Millal tegite oma päris esimese riideeseme? Mis see oli ning milline see oli?

Esimesed rõivaesemed, mida ma julgen nimetada rõivaesemeteks olid barbie'dele tehtud riided. Ilmselt olid need mingid ruudukujulistest lõigetest kokku lapitud liiga laiad püksid. Muidugi ise olin ma neist ilmselgelt vaimustuses. Samas võin meenutada ka piinlikuseta mõnda barbie õhtukleiti. Kui aga rääkida juba päris inimesele tehtud rõivaesemest, siis see on mul väga eredalt meelest. Võtsin vanaema kapist sitsiriide. Lõikasin välja 2 ruutu. Tegin õlapaelad ning nii saingi omale suvepluusi.

Mis teie kollektsiooni nimi on?

"Replay"

Miks valisite just sellise nime?

Alguses olin ma omadega väga puntras. Oli paar ideed, aga ükski ei tundunud õige ega sobilik. Tegin lõpuks ajurünnaku, sest olin tegelikult ka natuke hilinenud oma kollektsiooni nime esitamisega. Ega alguses seegi nimi ei tundunud see kõige parem, aga küsisin nõu ka modellidelt ning nemad andsid mulle kindluse. "Replay" tähendab küll tõlkes taasesitust, aga mina võtsin sellest veel oma korda teise tõlke. Re on vihje taaskasutusele, sest minu kollektsioon on tehtud vanu rõivaesemeid kasutades. Play viitab mängulisusele, nooruslikusele ja värviküllasusele.

Kirjeldage oma kollektsiooni. Kellele see mõeldud on?

Minu kollektsioon sai inspiratsiooni vihikuservadele ning pinginaabri päevikusse kritseldatud joonistustest. Nüüd oli aeg tuua minu nö: "firmamärgiks" kujunenud tegelased rõivastele. Tütarlapselikelt ja rõõmsavärvilistelt komplektidelt võib leida puntras kõrvadega jäneseid, õhupalle, mängukaarte, mõmmikuid, klaveriklahve jms.

Läbivaks detailiks on just kui sulava glasuuriga rõivaservad. Vanade armsate kapi põhja vedelema jäänud rõivaste tuunimisel kasutasin kilepakendeid (piima, jogurti, leiva jms.). Rõivad valmisid nii käsitsi kui ka masinaga õmmeldes. Mõeldud on see just neile, kes ei pelga värvi ja mõtet, et tegemist on põhimõtteliselt prügimäel vedelemiseks oleva prahiga.

Millised ootused teil esimesele kollektsioonile olid?

Alguses lootsin ainult, et see saaks valmis õigeks ajaks. Kuna mu modellid ei ela minuga ühes kohas, siis oli natuke keeruline kogu aeg kokku saada. Lootsin, et teen neile parajad riided, et ei oleks ei suured ega ka väiksed. Need lootused täitusid ning ülejäänud, mis kollektsiooni saatis....see oli üle ootuste ja lootuste.

Kas te tahate ka tulevikus näha inimesi tänaval teie riideid kandmas?

See oleks vahva. Veelgi vahvam oleks, kui üks päev nt kusagil Milanos oleks terve tänav täis inimesi, kellel on minu disainitud rõivad seljas. Veelgi vahvam oleks, kui nad ei paneks tähele, et autor, ehk siis mina, nende kõrvalt mööda kõnnin.

Kes on teie lemmik-moedisainerid?

Välismaalt nt Vivienne Westwood. Eestist Anu Samarüütel-Long. Samas hästi palju on viimasel ajal moeajakirjades juttu uutest väga vingetest moeloojatest. Eriti vinged on meesdisainerite looming. Nende kollektsioonides on hoopis teine hingamine, kui naisdisainerite omades.

Kus teie loodud riideid osta saab?

Riideid veel osta ei saa poest. Neid on võimalik minu käest tellida eratellimusena. Nii on lihtsam ka, sest saan täpselt arvestada kliendi sooviga ning pärast tööd üle andes saan kohe ka emotsiooni tagasi. Peale riiete teen ka muud, nt kotte, ehteid jms.

Millal võib teie järgmist kollektsiooni oodata?

MoeP.A.R.K'i võiduga kaasneb tulevasel aastal otse finaali pääsemine. Seega ehk juba järgmise aasta kevadel.

Kas teate juba, mis järgmise kollektsiooni nimeks saab?

Oi ei, see tuleb ilmselt jälle ajurünnaku käigus 5 minutit hiljem tegelikust tähtajast!

Loo autor: Kristiina Kutser, Lilleküla gümnaasiumi 10 kl õpilane.