Tiina hakkas jalgpalli mängima 2007. aastal ning alates sellest kulub suur osa ajast jalgpallimurul. Profitasemel spordi harrastamine nõuab pühendumist ja valikute tegemist. “Kui tahad spordis kuhugi jõuda, peab olema püsivust ja pealehakkamist. Oskan oma aega hästi planeerida ja profisport ei sea minu igapäevategemistesse olulisi piiranguid. Mul on aega kooli, pere ning sõprade ja hobide jaoks,” on tütarlaps kindel.

Jalgpalli mängima hakates ei mõelnud Tiina, et sellega kaasneb ka selliseid piiranguid, nagu näiteks see, et peol alkoholi tarbida ei tohi. “Vastupidi, jalgpall ei ole minult midagi võtnud, vaid hoopis nii palju juurde andnud. Saan palju reisida, olen saanud juurde palju uusi sõpru ja tuttavaid.” Tiina ütleb, et alkoholist ja suitsust hoidumine tuli tema jaoks loomulikult ning ta oleks ka siis samal meelel, kui ta sporti ei teeks.

Alkoholiga sinasõprust ei sobita

Tiina julgustab Rimi tervisekampaanias ka teisi noori julgemalt oma seisukohtade eest seisma ja sõpradele eeskujuks olema. “Keegi ei tohiks vaadata viltu, kui inimene alkoholi ei tarbi või suitsu ei tee. Kahjuks on tänapäeval paljude noorte seas levinud arusaam, et ilma alkoholita pole pidu lõbus,” ütleb Tiina ning üritab ise igal võimalusel teistele eakaaslastele eeskujuks olla ja julgustada tervislikult elama. Siiski näeb tüdruk, et õnneks on tema sõpruskonnas palju neid, kes peol õlle või siidri järele kätt ei ulata või tubakat ei tarbi. “Keegi neile otseselt midagi halvasti ei ütle, aga eks see alguses küsimusi ja kommentaare tekitab küll.”

Ka Tiina käest on korduvalt küsitud, miks ta on otsustanud alkoholist ja suitsetamisest hoiduda. “Siis olen neile öelnud, et see lihtsalt ei meeldi mulle. Mul on elus suured eesmärgid ning alkohol ja tubakas ei sobi kokku sportliku eluviisiga. Arvan, et peol võib lõbus olla ka ilma alkoholita,” ütleb noor jalgpallur ja lisab, et purjus olles võib kaduda kontroll oma tegude üle, ning pärast on piinlik nii enda kui sõprade ees.

Nädal kaotatud treeninguid

Tiina lisab, et sportlase jaoks ei tähenda alkoholi tarbimine seda, et ainult järgmisel hommikul on kehv enesetunne, vaid tegelikult võivad sellel olla märksa pikemad ja kurvemad tagajärjed. Tüdruku sõnul hakkavad alkoholi juues ja suitsetades noore sportlikud tulemused ja füüsiline vorm kiiresti langema. Ta toob näite: “Üks öö purjutamist ja magamatust tähendab seda, et oled kaotanud nädala tehtud treeningutest. Kõik see vaev ja pingutus, mida treeningutel läbi elad, on ühe peo tõttu maha kriipsutatud.“ Tippspordis mõjutab alkohol inimesi väga tugevalt. “Füüsiline vorm on seal nii viimse piirini aetud, et iga kõrvalekalle on kohe nähtav,” kirjeldab ta.

Noor jalgpalluri sõnul pole tippspordis alkohol ja tubakas keelatud, ent klubides ja koondistes on reeglid, mida mängijad peavad järgima. “Näiteks on määratud suured trahvid neile, kes peol olles purjus peaga vahele jäävad.” See on ka väga mõistlik, kuna profisportlased on paljude laste ja noorte iidolid ning annavad ebatervislikke eluviise harrastades halba eeskuju. “Sind jälgivad tuhanded või lausa miljonid silmapaarid ning loomulikult tahad, et meelde jääks ikka sportlikud saavutused, mitte purjus peaga tehtud peopildid. Ka minu eesmärk on see, et oleksin lastele eeskujuks jalgpallimurul,” on Tiina veendunud.

Rimi tervisekampaanias innustavad noored jalgpallurid Tiina Trutsi, Frank Liivak ja Mattias Käit poisse ja tüdrukuid eakaaslaste survest hoolimata alkoholist ja tubakast keelduma. Noorte lood enda kogemustest on oodatud aadressile press.ee@rimibaltic.com kuni 25. juulini. Saadetud lugusid kasutatakse teiste noorte inspireerimiseks tervisekampaania teises osas – parimad lood pannakse üles Rimi kauplustesse, kodulehele ja Facebooki lehele. Rohkem infot SIIT!