"Olen kuu aega töötanud ühes restoranis. Töö algab kell 12:00 ja restoran suletakse kell 23:00. Palka saame 11 tunni eest, kuid koristuse peale läheb enamasti tund aega veel lisaks, mille eest palka ei maksta. Kas see tund aega ei peaks olema samuti tasustatud? Lisaks ei sõida peale keskööd ühistransport, mistõttu tuleb igal õhtul oma raha eest taksoga koju sõita, kuid taksosõit maksab umbes 6-7 eurot, mis on minu kahe tunni palk. Kas tööandjal on kohustus maksta taksosõitude eest?"

Töölepingu kirjalikus dokumendis peab kirjas olema tööaeg (§ 5 lõige 1 punkt 7), tööaja alguse ja lõpu ning tööülesannete kirjelduse määrab tööandja töökorraldusreeglites. Ma eeldan, et restorani koristus kuulub samuti töötaja tööülesannete hulka. Kui isik teeb teisele isikule tööd (k.a restorani koristus) on see tegevus, mille tegemist võib oodata üksnes tasu eest (§1 lõige 1, § 29 lõige 1). Seega restorani koristus kuulub kindlasti töö hulka ning selle eest tuleb maksta tasu.
Töölepingu seadus eeldab, et tööandja ja töötaja käituvad üksteise suhtes heauskselt ja mõistlikkuse printsiipi silmas pidades. Tulumaksuseaduse §48 lõige 51 lubab tööandjal kasutada maksusoodustust kui tööandja kompsenseerib töötajale tööle ja töölt koju sõidu ajal, mil ühistransport ei sõida.
Seega kohustust ei ole, kuid töötajate transpordi korraldamist ajal, mil ühistransport ei sõida ning tööandja huve silmas pidades, võiks kompenseerimist mõistlikuks pidada.

Loe rohkem SIIT!