18-aastasel Reigol on tuleviku osas kindel suund. Õpingud on andnud talle head eeldused saamaks hakkama nii telekommunikatsiooni kui ka elektroonika valdkonnas.

Ettevalmistus: jootmine ja mikrokontrollerid

Oma suure kire elektroonika nimel ta hetkel kõige rohkem ka pingutab. Peatselt astub ta üles kutsemeistrivõistlusel Noor Meister ning peab tõestama oma oskusi käsijootmises ja mikrokontrolleri programmeerimisel.

Reigo sõnul on ettevalmistus võistluseks kui lapsemäng: „Et valmis olla, käin koolis käsijooteklassis komponente peale jootmas. Õpetaja on kohe kõrval ja annab nõu, mida saaks veel paremini teha,“ räägib ta. „Mikrokontrollerite programmeerimiseks on meil koolis eraldi mikrokontrolleri programmeerimise klass, kus saan õppimas ja harjutamas käia.“ Siin tuleb mängu ka Reigo teine huvi – IT. Noormehe sõnul kirjutab ta programmeerimiseks arvutis käsu valmis ning laeb selle kontrollerisse: „Kui käsud on õigesti kirjutatud, hakkab kontroller vastavalt sellele tegutsema.“

Reaalainetega sinasõber

Kooli sisseastumisest meenutab Reigo matemaatiliste teadmiste kontrolli. Just huvi reaalainete vastu on ka eelduseks erialale sissesaamiseks. Kuna Reigol tehnilisest taibust puudu ei ole, polnud ka põhikoolist tulnud noormehel kooli sisseastumisel probleeme.

Reigo õpingud jagunevad kaheks: keskkooli üldained ning eriala teooria ja praktika ained. Noormehe tunniplaani kuuluvad, näiteks arvutiõpe, masinprojekteerimine, elektroonika, digitaaltehnika, sidesüsteemid ja -võrgud, raadiotehnika, televisioon, kommutatsioonitehnika jpm.

Noormehe sõnul on Tallinna Polütehnikumis loodud õpilastele väga head tingimused laboratoorseteks töödeks ja praktikaks. „Koolis on olemas praktikaklassid ja töökojad, kus saab kõike ise katsetada,“ rääkis Reigo, tuues välja ka võimaluse käia praktikal erinevates ettevõtetes.

Tasa sõuad, kaugele jõuad

Reigo soov on oma erialast karjääri alustada tasapisi. Oma tööalast karjääri plaanib ta alustada mõnes väikses firmas elektrooniku ametikohal. Ta tahab vaikselt nokitseda – koostada, seadistada ja hoida elektroonikaseadmeid käigus, leida vigu ja parandada – äratada seadmed uuesti ellu.

Kindel soov on ka end ülikoolis täiendada ning seejärel asuda tööle mõnda suuremat eneseteostust nõudvasse ettevõttesse: „Oluline on, et ma saaksin tegeleda sellega, mida ise soovin. Kindlasti ei taha ma töötada ainult raha nimel – ennekõike on olulised püsiv huvi ja uudishimu eriala vastu.“

Elektroonikute võistlusülesanne Noorel Meistril:
-käsijootmine;
- mikrokontrolleri programmeerimine.

Noor Meister 2014 toimub 7.-8. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses, kus mõõtu võtavad üle 300 kutseõppuri 24 erialal, avatud on 10 töötuba ametite proovimiseks, kutseharidusmessil on kohal 32 ametikooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee