Suvel töö tegemiseks on mitmeid võimalusi. Samuti tuleb kursis olla sellega, millist tööd ja kui palju Sa teha tohid.

MIDA SILMAS PIDADA?

- Kui suvel malevasse tööle ei saa, alusta otsimist lehtede või tuttavate kaudu. Suvel on abikäsi rohkelt vaja, peaasi et otsitav töö oleks jõukohane ning ei ohustaks tervist ega kõlblust.

- Kontrolli, et tegu oleks korraliku ning usaldusväärse firmaga.

- Enne tööle asumist tee endale selgeks enda ja tööandja õigused ning kohustused, mis tulenevad tööseadusest.

- Alaealine vajab töölepingu sõlmimiseks seadusliku esindaja kirjalikku nõusolekut ja 13–14-aastasel on lisaks vaja tööandja asukohajärgse tööinspektori nõusolekut.

- Kontrolli, et kõik lepingud oleksid korrektsed ning seaduslikud. Kui töötamisel tekivad probleemid, milles rikutakse tööseadust, teavita kohalikku tööinspektorit. Esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti kella 10–12 saab nõu küsimiseks helistada tööinspektsiooni infotelefonile 626 9435

Töötamise ja palga saamisega kaasnevad aga ka maksukohustused. See tähendab, et Eesti tulumaksuseaduse kohaselt peavad kõik tulu (sh palka) saanud isikud maksma tulumaksu. Tööl käiv laps maksab tulumaksu samamoodi nagu täiskasvanu ja talle kehtivad samasugused maksusoodustused. Maksude tasumisel ja deklareerimisel on erinevus selles, kas leiad suvel töö Eestis või hoopis välismaal.