Dr Noormann: Selliste probleemidega tegelevad neuroloogid ja psühhiaatrid. Aga proovi kõigepealt seda, mida psühholoogia soovitab. On võimalik, et sind vaevab mingi süümekas, mille arvad unustanud olevat, kuid niipea, kui uinud, tuletab alateadvus seda meelde. Tee oma mõtetes selline hingeline inventuur, et tuletada meelde, kellele sa oled tema elu muutvaid kurjusi teinud. Esoteerikute hinnanguis see on needus, sest kellelegi kättemaksu soovides, öeldakse ju „Et sa rahu ei saaks“ või „Ärgu olgu su uned rahulikud“. 

Psühholoogia needusi ei usu, kuid kätte maksab just seesama sisemine kontroll ja enesesüüdistus. Kui oled oma võiamaliku kurjuse — see on tahtlikult tehtud pahategu — üles leidnud, palu selle eest iseendalt andeks. Kuidas seda teha, oleks pikk jutt, kuid otsi poest, raamatukogust või sõpradelt Luule Viilmaa raamatuid, seal on kõik kirjas.

Aga lihtsamaid soovitusi ka. Enne uinumist pead suutma saavutada rahuliku psüühilise seisundi. Ära vaata paar tundi enne uneaega telerist õudukaid ega põnevusfilme, ära mängi erutavaid arvutimänge, väldi tülisid ja erutavaid kõnelusi.

Pese jalgu kuumas vees, et ei peaks külma tundvate jalgadega voodisse heitma. Head uinumist soodustab tassike rahustavat teed — neid teesorte on palju, kuid kõige traditsioonilisem ja kindla toimega on piparmünditee. Ära söö enne uinumist kõhtu täis — organism tõlgendab rasket seedimist stressina ja saadab unne ärevaid signaale, mida seletamatu hirmuna tõlgendad. Samal põhjusel püüa enne voodisse heitmist ka soolestik ja põis tühjendada. 

Voodis peaksid une-ootamise mõtted olema seotud kõige heaga, mida päeva jooksul tegid  — kellele sa head tegid ja kes sulle head tegi. Pane mõttes paika hommikused tegevused. Sellega sugereerid endale positiivset enesehinnangut ja optimismi. Soovi endale ise head ööd ja hakka rahulikult ja sügavalt hingama. Paar päeva nende soovituste jälgimine veel muutusi ei too, aga kui teed seda kauem, aitab kindlasti. Ja kui ei aita, pead hakkama organismi vaevavat haigust arsti abiga otsima.

Jaga
Kommentaarid