1928. aasta maikuus arutasid Tallinna kooliarstid ja koolijuhatajad õpilaskonnas levivate suguhaiguste vastu võitlemise võimalike abinõude leidmise küsimuse üle.

Uurimistel selgus, et naisõpilased külastavad restoranide kabinette pääasjalikult taskuraha teenimise otstarbel, kuid tihti ka lihtsalt lõbutsemiseks. Kõige vähem kahtlust äratav aeg selleks on pärastlõuna — just siis aetakse räpaseid asju, mis noortele ka koledad ja jälestusväärsed suguhaigused toovad.

 Koosolek võttis vastu järgmised sooviavaldused:

1) Kool peab püüdma õpilastes kasvatada vaimlise karskuse, vastutustunde, töö ja kokkuhoiu mõisteid, et selle kaudu õpilastele kokkuhoidu õpetada ja sugulise lõtvuse kalduvusi hävitada.

2) Kokkuhoiu mõiste sisseimbutamise edukamaks läbiviimiseks saaks võimalikult maksma pandud õpilastele sunduslise vormiriide kandmise kohustus.

3) Punkt 1. loetletud eesmärkide saavutamiseks peab kool nii suusõnaliselt kui ka kirjalikult — vastavate brožüüride kaudu — sellele tööle lastevanemaid kaasa tõmmata püüdma.

4) Kooliõpilased ja arstid peavad ühiselt püüdma õpilasi nende sugulise küpsemise ajajärgul — käsitledes iga juhtu individuaalselt — tutvustada suguelu küsimustega üldiselt ja selle pahedega ning suguhaigustega eriliselt, viies seda selgitustööd süstemaatilisele alusele keskkooli 2-4. klassis, milleks vajaduse korral tervisehoiu tundide arvu tuleb suurendada.

5) Kinode ja literatuuri kohta tuleb kooli poolt, vanemate kaasabil, maksma panna täpne ja järjekindel kontroll, et õpilasi mittesoovitavast eemal hoida. 

6) Kool peab valvet õpilaskonna järele avalikkudes kohtades kõvendama.

Allikas: Eesti Naine, Juuni, 1928

Aitäh kauplusele Raamatukoi artikli teostusele kaasa aitamise eest!