„Kodanikupäeva viktoriini läbiviimise eesmärk on aidata noortel teadvustada Eesti Vabariigi kodaniku õiguseid, võimalusi ja eeliseid ning tuua esile, milliste valdkondadega riigis tegeletakse ning missugust infot võiks iga kodanik teada. Viktoriinist leiab küsimusi kodanike õiguste ja kohustuste kohta, kuid puudutatakse ka Eesti ühiskonna jaoks olulisi teemasid,“ kommenteeris MISA arenduskeskuse valdkonnajuht Toivo Sikk viktoriini olemust. „Iga aasta oleme küsimused jaganud kümnesse rühma, millest kolm on pühendatud käesoleva aasta Eesti olulisematele sündmustele. Varasemalt on käsitletud teemasid päevapoliitika vallast, Eesti sportlaste saavutusi, olulisi kultuurisündmused. Kasuks tuleb ka erinevate Eesti kohtade, looduse ning ka linnu- ja loomahäälte tundmine,“ tutvustas Sikk
Kodanikupäeva internetipõhise viktoriini leiab SIIT, mille küsimustele saab vastata kuni 4. detsembrini. Viktoriinist oodatakse osa võtma kõiki eesti ja vene õppekeelega üldhariduskoolide 5.-6. klasside ning 7.-12. klasside õpilasi ja üldkeskharidust andvate kutsekoolide õpilasi. 5. ja 6. klasside õpilastele mõeldud viktoriin sisaldab 30 küsimust, mis on tõlgitud ka vene keelde. Noorema vanuseastme õpilastele mõeldud küsimused on kokku pannud vanemate klasside õpilased koos juhendajatega. 7.-12. klasside õpilaste viktoriin on eestikeelne ning see sisaldab 50 küsimust. Mõlema vanuseastme viktoriinis on ka video- ja muusikaküsimusi. Kokku on aega vastamiseks kuni üks tund. Siku sõnul ei ole ükski küsimus kunagi kordunud ja tänaseks on MISA-l kogunenud juba 730 unikaalset küsimust, mida koolid saavad edukalt kasutada ühiskonnaõpetuse tundides abimaterjalina.
Ta lisas, et kaheteistkümne aastaga on maksimum arvu punkte saanud kokku ligi 100 osalejat. „Üldjuhul on kõige raskemaks osutunud need küsimused, millel on õigeid vastuseid enam kui üks ning mida ei saa guugeldada,“ nentis Sikk.
Parimad vastajad selgitatakse välja seitsmes kategoorias – eesti õppekeelega koolide 5.-6. ja 7.-9. klasside õpilaste, gümnasistide ning vene õppekeelega koolide 5.-6. ja 7.-9. klasside ja gümnaasiumiastme õpilaste ning kutsekoolide õppurite osas eraldi. Auhinnad ootavad ka suurima osavõtuga koole. Parimate autasustamine toimub 21. jaanuaril 2016 Tallinnas Mustpeade Majas.
Lisainfot viktoriini ja varasemate aastate tulemuste kohta leiab MISA kodulehelt.
Viktoriini ajendiks on 26. novembril tähistatav Eesti Vabariigi kodanikupäev, millega soovitakse teadvustada inimestele Eesti kodanikuks olemist, sellega kaasnevat uhkus- ja autunnet ning kodanikuks olemise õiguseid ja kohustusi. Kodanikupäeval tähistatakse Eesti Vabariigi kodanike dokumenteerimise aastapäeva. Eesti kodaniku mõiste pärineb 1918. aasta 26. novembrist, mil tollane Maanõukogu võttis vastu määruse “Eesti demokraatilise vabariigi kodakondsuse kohta“. Eestis tähistatakse kodanikupäeva 1998. aastast.

Viktoriini läbiviimist rahastab Haridus- ja Teadusministeerium riigieelarvest.