Oscarite jagamine oli konflikti tõttu tavalisest tagasihoidlikum ning turvameetmed äärmiselt ranged. Hollywoodi Kodaki teatri ette kogunes tuhanded sõjavastaseid ja sõja pooldajaid, kes mõlemad tahtsid kasutada sündmust oma vaadete promomiseks, märkis BBC.

Oma suhtumist sõjasse väljendasid ka auhinna võitnud Michael Moore, Pedro Almodovar ja Chris Cooper, teised kandsid rahutuvi märki, et demonstreerida toetust rahule.

“Maailmas on olnud pärast 11. septembrit palju probleeme ja valu ning sõjas on inimesed kaotanud oma pereliikmeid — Jumal õnnistagu neid,” ütles Kidman, kes võitis parima naispeaosalise tiitli Stephen Daldry filmi “Tunnid” (“The Hours”) eest.

“Pianisti” eest Oscari saanud uustulnukas Adrien Brody teenis püsti tõusnud publiku ovatsiooni, kui ta ütles: “Olenemata sellest, kas te usute Jumalasse või Allahisse, valvaku ta teie üle ning meie palume kiiret lahendust.” Holocausti üle elanud Poola pianisti mänginud Brody tegi ajalugu ka sellega, et tõusis 29-aastasena noorimaks laureaadiks.

Käredaima sõjavastase kõne pidas Moore, kelle Ühendriikide relvakultuuri käsitlev film võitis parima dokumentaalfilmi Oscari. “Fiktiivsed valimistulemused, millega valitakse fiktiivne president… tähendavad seda, et meil on mees, kes saadab meid sõtta fiktiivsetel põhjustel — häbi teile, hr. Bush,” ütles ta.

Sõja teemat puudutasid ka “Räägi temaga” (“Talk To Her”) eest parima algupärase stsenaariumi Oscari saanud Pedro Almodovar, samuti “Adaptatsions” eest parima meeskõrvalosatäitja Oscari saanud Chris Cooper.

Ent mitte kõik polnud sõjast rusutud, nii mõnedki kuldmehikese pälvinud staarid viskasid laval nalja. “Oo mu jumal — šotlane annab Walesi tüdrukule Oscari,” ütles “Chicago” staar Catherine Zeta Jones, kui võttis parima naiskõrvalosa auhinna vastu endiselt James Bondi filmide staarilt Sean Connerylt. “Chicago” oli ühtlasi esimene filmi-Oscari saanud muusikal pärast “Oliveri!” 1968. aastal.

Eluaegsete teenete Oscari saanud Peter O’Toole naljatas: “Alati pruutneitsi ja ei iial pruut, säh teile — nüüd on mul oma Oscar, kuni surm meid lahutab.”