Ja ega kõik bakterid polegi kahjulik. Peamiselt ikka need, mis põhjustavad halba enesetunnet, kõhulahtisust, haiguseid ja muud taolist.

1. Lõikelaud

Arizona ülikooli teadlased avastasid, et tüüpilisel lõikelaual on ligi 200 korda rohkem heitbaktereid kui prill-laual. Miks? Lõikad sellel toorest liha, mis on kokku puutunud loomade siseorganitega.

2. Koduloomade sööginõud

Kui koer lakuks prill-lauda saab ta ligi kümme korda vähem baktereid, kui oma toidunõu lakkumisel. Enda nõusid pesed küll peale igat söögikorda ja võib-olla isegi nõudepesumasinas. Aga enda kodulooma oma?

3. Puhas pesu

Kui pesed pesumasinas aluspesu, siis koguneb pesumasinasse ligi 100 miljonit kolibakterit. Aja jooksul need kogunevad ja kinnituvad ka riietele. Kui tegemist on eest laetava pesumasinaga, siis kogunevad need kiiremini, sest tekib suurem niiskus, mis on bakteritele ideaalne kasvulava. Kui soovid oma pesumasinat aeg-ajalt puhastada, siis pese keedurežiimil valget pesu ja pane eelpesu vahesse valgendit.

4. Nutitelefon

Katsud seda kõikjal olenemata sellest, kas su käed on puhtad või mitte. Pesed võib-olla käed peale tualetis käimist ära, ent siis võtad kätte oma nutitelefoni. Lisaks kasutavad paljud noored nutitelefoni WC-s, sest istudes on ikka tore sotsiaalmeedias uudistada. Tegelikult võiksid nutitelefoni iga päev antispetilise ainega puhastada. Ka tahvelarvutid on väga räpased.

5. Vaip

Tõmbad tolmuimejaga küll, aga kui tihti pesed vaipa? Vaibale kandub iga päev meeletult baktereid. Uuringute järgi elab vaibal 700 korda rohkem baktereid, kui prill-laual. Vähemalt kord aastas võiksid oma vaba viia keemilisse puhastusse.

6. Kraan

Mõtle, et iga kord, kui hakkad käsi pesema, katsud kraani oma räpaste kätega. Kui oled käed puhtaks pesnud, katsud kraani jälle. Sama kehtib tegelikult ukselingi kohta. Pesed küll käed ära, aga siis katsud ukselinki. Võib-olla oma kodus pole asi nii hull, kui pesed kogu aeg käsi. Avalikus kohas on ukselink aga räpasem.

7. Klaviatuur

Uuringute kohasel on arvutiklaviatuuril viis korda rohkem baktereid kui prill-laual. Kui kontoris või koolis on keegi haige ja katsud midagi, mida viirusesse nakatanu on katsunud ja seejärel katsud klaviatuuri, on tõenäoline, et saad ka ise haiguse. Klaviatuuri peaksid samuti sageli puhastama.

8. Käekott

Mõtle, kuhu oma käekoti paned. Paned selle maha, toolile, lauale ja kuhu iganes veel. See puutub kokku väga paljude bakteritega. Käekottidel olevaid baktereid seostatakse kõiksuguste kõhuviirustega. Nii et kui sa ei soovi istuda tunde WC-s, siis pese aeg-ajalt oma käekotti. Kas või niiske lapiga.

9. Švamm

Kui Arizona ülikooli teadlased kogusid kokku 1000 švammi, leidsid nad kümnelt protsendilt švammidelt salmonelloosi. Švammil on keskmiselt 456 korda rohkem baktereid kui prill-laual. Kindlasti viska nädalas korra vana švamm minema ja pane köögis olevad käterätikud keedupessu.

10. Televiisoripult

Umbes sama nagu mobiiltelefoniga. Katsud seda erineval ajal ja puhastad harva kui üldse. Lisaks vedeleb televiisoripult diivanil, kus on samuti meeletult baktereid. Seetõttu võiksid aeg-ajalt oma televiisoripulti puhastada.

Allikas: Reader's Digest