"Me ei osanud sellist suurt lugeja huvi oodata. Tahtsime anda oma panuse Eesti lähiajaloo tumedate nurgataguste läbivalgustamisse," ütleb väljaandja, Rahva Raamatu kirjastuse juht Rain Siemer. "Huvitav on jälgida ka kuidas allilmategelased, mafioosod ja kurjategijad arenevad ajas ja ilmuvad uuesti välja lavale uute valgustkartvate tegudega. Tänavakaklejast saab narkoärimees ja narkoärimehest mõrvar. Autovargast saab väljapressija ja siis juba manalamees."

"Selle raamatu kirjutamise ajal sai läbi vaadatud tuhandeid lehekülgi toimikuid ja sadu ajakirjanduses ilmunud artikleid. Vaevalt, et toimikud, süüdistuskokkuvõtted ja kohtuotsused kirjeldavad täit tõde, aga püüame siiski anda edasi pildi, mis näitab võimalikult tõetruult neid hoogsaid sündmusi, mis vallandusid Eesti Vabariigi taasiseseisvumisel," ütleb raamatu autor Paavo Kangur.

Eesti organiseeritud kuritegevuse sünd jäädvustas end ajastu mällu kolme sündmusega: Kibuvitsa baari lahing, Neste bensiinijaama tulistamine ja Vabaduse väljaku pommiplahvatus.

"Uurimise ja süüdistuste koostamise ajal on teinekord kasutada raudkindlad tõendid, kuid vahel vaid ebamäärased vihjed või teadlikult loodud valeinformatsioon. Võiks öelda, et raamat tuli sama hea kui oli viimase kahe kümnendi krimiajakirjanduse ja politseiuurijate tase. Kuna iga sündmuse kohta on kaks või kolm teineteist välistavat versiooni, siis täit tõde ei maksa otsida vanadest toimikutest ega ka ajakirjandusest. Kuid tihti räägivad faktid enda eest!," kirjeldab Paavo Kangur