Lõpetasin kooli, gümnaasiumi. Olles lõpetanud gümnaasiumi, eeldabki see seda, et ma nüüd lähen edasi õppima. Diplom on käes, kuid kas see annab ka mulle koha töömaastikul. Jah, see annab palju juurde, kuna kui vaadata ja jälgida tänuväärset kohta CV.ee siis leiame sealt tööpakkumisi, kus ka väga paljudel juhtudel nõutakse eelkõige keskharidust, seejärel isikuomadusi: viisakas, kohusetundlik, aus jne. Vastavalt töökohale, ka vastavad nõudmised. Loevad ainult isiklikud huvid, millega inimesele meeldib tegeleda.

Loeb ka suuresti inimese isiklik elukorraldus, kas inimene, kes lõpetab kooli, on teadlik juba kõigest sellest, millega ta tahab elus tegeleda või on ta veel seisu ees, kus tal peas mõtted keerlevad ja ta ei tea, millega tegeleda. Siit tuleb mängu üks suur abimees. Mõelda iseenda peale ja sellele, millised on inimese tugevad küljed. Mida oled eelnevate aastate jooksul saavutanud, milline on olnud tegevus või omadus, mis on aastaid ja aastaid koos arenguga kaasas käinud. See võib olla vabalt ka suhtlemisoskus, mida on paljudel. Võib olla ka juhtiv positsioon/roll oma seltskonnas. Ei mõtle selle all kontrolli, ega egoismi, see on inimeste puhul normaalne omadus. Igas ühiskonnamudelis ning ka seltskonnas on tarvis juhti, ka igas ettevõtmises, olgu see siis kunstimaja, noorsootöö, rahaga tegelemine või mistahes muu.

Äkki oled olnud terve oma elu müügiinstinktidega inimene? Võibolla oled kuldsete kätega? Pane tähele ning mõtle oma isikuomadustele ja lemmiktegevustele. Pane see pilt kuidagi kokku ning mõtle, millisel ametialal saaksid seda rakendada. Kutsekooli lõpetanu puhul võib olla mitu võimalust, kas ta valis ametikooli selletõttu, et talle tundus gümnaasium raske ja ebahuvitav või ta on rohkem praktiseeriv inimene kui teoreetik ja ta lihtsalt valis ameti, mis tundus huvitav. Või on hoopis tegemist inimesega, kes kindlalt teadis ja oli oma valiku suhtes kindel. Kui see nii on, on asi kordades lihtsam. Tal on oma suund selge, teab, mida teha tahab. Kuid olen ka kuulnud, et oma ametialal tööleidmine ei ole nii lihtne. Siit võivad mängu tulla ka inimese isiklikud soovid.

Enamik noortel on mõte, et lõpetan kooli ja olen ülemus. Võtke korraks mängu loogika, palju on teil kogemusi, teooria ei eelda praktilisi kogemusi, teoreetikud võivad luua mingisuguse süsteemi, pildi, mida rakendada praktikas, see on võimalik ja teostatav ning hetkel tekkis mõte, et ka täiesti teostatav. Siit püstitakski hüpoteesi, palju maksab noore inimese, koolist tulnu, teadmistega, nupuka ja visioonika mõtlemisega inimese sõna või idee, vanemate, aastaid turul olnud inimeste seas, nende silmis?!