Noorimas vanuserühmas, 1. ­–4. klassi õpilaste seas, pälvisid esimese preemia Franz Krull (Parksepa Keskkool) kes mõtles välja lauamängu väikevennale SUDOKU õpetamiseks ning Sander Laas (Tallinna Kesklinna Põhikool) , kelle „Ilmajope“ mõõdab anduri abil väikese lapse kehatemperatuuri ja annab lapsevanemale teada, kas lapsel on külm hakanud.

Keskmise vanuserühma, 5.–9. klassi õpilaste seas olid parimad Anett Kuulmets (Kuldre Kool) kelle „Kiika kurvi foor“ aitab kurvilistel teedel lähenevat autot märgata ning Danel Leppenen (Tääksi Põhikool), kes mõtles välja “negatiivse“ jalgrattahoidja, mis ei jää ette lumesahkadele.

Gümnaasiumiastmes olid parimad Johanna Adojaan (Hugo Treffneri Gümnaasium), kelle „Muusikamängija tervisesportlasele – Pulsic“ aitab pulssi mõõtes muusika abil tervisesportlastel hoida õiget treeningtempot; Kren Koosapoeg (Kadrina Keskkool) kelle „Valvekarp“on mitmekülgne turvaseadme, mida saab kasutada erinevates tingimustes nii beebimonitorina kui kaasaskantava valveseadmena ning Markus Villig (Tallinna Reaalkool), kelle juba teoks saanud idee on mTakso süsteem taksotellimuste edastamiseks.

Parima kooli auhinna sai sel aastal Kuldre Kool.
Konkursi hindamiskomisjoni liikme, Eesti Teadusagentuuri teaduse populariseerimise osakonna juhtaja Terje Tuisu sõnul lähtusid noorte leiutajate ideed igapäevaelust. „Muretsetakse liiklusohutuse pärast, lastele on silma jäänud tervishoiukorralduse probleemid ja võimalus kooli elu lihtsamaks muuta, kui erinevad andmekogud koondada. Aga ka lihtsad asjad – näiteks kuidas vanaisa lipu majale külge saab ja mida teha, et linnud kirsisaaki ära ei sööks,“ tutvustas Tuisk noorte ideid.

„Lõppenud konkurss paistis silma gümnaasiumi noorte saadetud ideede kõrge taseme poolest, oli vähemalt 10 ideed, mille tulemust ma kohe kasutama hakkaksin. Esimeses järjekorras oleks mul vaja Johanna Adojaani Pulsicut. Noorimate laste töödest jäid eredalt meelde Hugo Sebastian Raudami (Tallinna Prantsuse Lütseumi 1. klass) kergesti leitavad sussid, mis reageerivad vilistamisele – isa sussid madalamale ja ema sussid kõrgemale vilele,“ lisas Tuisk.

Õpilasleiutajate riiklikku konkurssi korraldavad Eesti Teadusagentuur, Haridus- ja Teadusministeerium ning teaduskeskus Ahhaa. Tänavune riiklike preemiate auhinnafond on 25 950 eurot. Parimad vanima vanuserühma leiutajad esindavad Eestit noorte leiutajate olümpiaadil Gruusias, kus Eesti noortel on eelnevatel aastatel väga edukalt läinud ning esmakordselt ka maailma suurimal rahvusvahelisel noorte teaduskonkursil Intel ISEF USAs.