Retk, mille ainus eesmärk on täiendada sularahavarusid või autot tankida ning mis peaks kestma vaid kuni kümme minutit, võib venida märgatavalt pikemaks... Nii juhtus ka minuga.

Peale tankimist avastan ennast suure rahvamassi keskel, mida annab võrrelda näiteks Õllesummeri Õllealleel pidutsenud rahvahulgaga. Samuti on kohal vähemalt 30 autot. Siit-sealt on kosta iseäralikku heli, mida teeb autokumm ratta peal, mis pöörleb märksa kiiremini auto tegelikust kiirusest. Kõikjalt on ka kosta heakskiitvaid noormeeste hõikeid ning tütarlaste kilkeid. Kohati on kuulda ka väikesele, kuid kiirele Jaapani autole iseloomulikku häält, mis kostub kõrgetoonilise vingumisena. Käimas on Streetrace...

Mis on Streetrace? Streetrace-i näol on tegemist mitteametliku ürituse või kokkusaamisega, mille põhieesmärk on ühendada autohuvilisi või lihtsalt lõbusat olemist armastavaid noori inimesi. Kogunemised toimuvad regulaarselt eelnevalt ettemääratud kohas. Põhilised osavõtjad ei muutu, kuigi igal üritustel olevat ka palju uusi nägusid.

Aktiivsemad tegutsejad armastavad ürituse raames ennast ning enda autosid proovile panna ja teistega mõõta. Korraldatakse kiirendusvõistlusi, mille organiseeritus piirdub stardiandja märguandega. Teised jälle armastavad niisama "kummi põletada" ning kohalolevale rahvamassile tundub see meeldivat, kuna selliseid etteasteid saadavad alati heakskiitvad hüüatused.

Teinekord aga korraldatakse isegi laiahaardelisemaid üritusi - neid nimetatakse Streetcruisideks. Sellised ettevõtmised seisnevad selles, et valitakse endale juhtauto, millel on ka reeglina erilised märgistused peal ning katuseluugist võib ka autospordist tuttav ruuduline lipp lehvida. Viiekümnest või enamast autost moodustatakse kolonn, mis läbib linna erinevaid paiku lihtsalt auto- sõidu nautimise eesmärgil. Siin-seal kohatakse ka näiteks bussipeatuses seisvaid noori ja mitte enam nii noori inimesi, kelle poolt mõõdetakse kolonni tegevust plaksutuste ning rõõmsate kiljetega. Autoakendest väljuvad nö kruiisijate käed ning möödutakse kõrvalseisjatest madala kiirusega ja lüüakse sõbralikult käsi kokku.

Kas selline üritus on ohtlik? Kindlasti käivad taoliste mitteametlike üritustega kaasas oma riskid, kuna ei ole kohal ei kiirabi ega päästeteenistuse üksuseid. Kuid osavõtjad on riskidest teadlikud ning sarjavad ka ise neid, kes proovivad "hallist massist" erineda näiteks liigse kihutamise või lihtsalt üldisema hulljulge käitumisega. Üritust peab ohtlikuks ka politsei, kes "külastab" iga kokkusaamist, kuid vaatamata pidevale ning järjekindlale vahelesegamisele ei suuda seda peatada. Osalejate sõnul peaks politsei hoopiski rohkem tähelepanu pöörama sellistele lagastajatele, kellest jääb pärast kokkusaamist parkimisplatsile maha kõiksugu risu ja prahti.

Ka sellel lõbul on mõnede jaoks olnud oma hind - toimunud on tühisemaid plekimõlkimisi ning ka üks tõsisem õnnetus, kus noormees kihutas Moskvitshiga vastu posti ning sai kergeid peahaavu. Kuid midagi tõsisemat juhtunud ei ole ja üritus ei paista hoogu maha võtvad, vaid hoopiski kogub seda.

Kes põletab kummi, kes peenestab, kes pikendab või kes lihtsalt lõbutseb - vahet pole, sest lahe olemine on kõigil.