Pilatese süsteem on pärit Saksamaalt, kuid tõelised trennifännid on viimastel aastatel olnud peamiselt ameeriklased. Pilates on paljude Hollywoodi staaride meelisalaks, sellega armastavad end vormis hoida näiteks Madonna ning Julia Roberts. Viimastel aastatel on treeningmoodus jõudnud ka Euroopasse ning Eestisse.

Tõenäoliselt on Pilatese süsteem eriliseks rõõmuks joogasõpradele, sest harjutused on välja mõeldud Idamaade õpetuste baasil. Tegemist on enamjaolt staatiliste harjutuste ning teadliku hingamise kombinatsiooniga. Viimasel on väga tähtis roll – hingata tuleb harjutuste ajal rinnakorvi abil, nii et roiete juures muutub keha avaramaks ning jätab kopsudele rohkem ruumi. Sisse hingatakse nina ning välja suu kaudu. Kõhuhingamist Pilatese süsteemis ei kasutata, sest nii jääb selja alaosa ilma toeta.

Trenn kestab tunni ning algab soojenduse ning lõpeb venitusega. Vahepeal jõutakse teha umbes kümme harjutust. Pilatese süsteemi harjutused treenivad kere süvalihaseid – nn korsetti. Need kõhu-, selja- ja vaagnavöötme väikesed lihased on inimestel tavaliselt nõrgad ning põhjustavad valeasendeid, rühimuutusi ning kiiret väsimist. Kehva kehatunnetusega inimesel võib alguses tekkida raskusi äratundmisega, millist lihast parasjagu pingutada tuleb, kuid treeneri abiga saab sellest tavaliselt üsna kiiresti jagu.

Mis on Pilatese plussid? Rahulik ja mõõdukas treening annab regulaarsel harjutamisel hea rühi ning painduvuse, mida on jõusaali ja aeroobikatreeninguga keerulisem saavutada. Kuna Pilates treenib aga väikeseid ja nõrku lihasgruppe, saavutatakse nii üldine lihastasakaal. Seetõttu ongi hea seda aeroobikas ja jõusaalis käimisega ühendada – viimastes saavad koormust peamiselt suured lihasgrupid ning areneb jõud ja vastupidavus, Pilates treenib aga muidu tähelepanuta jäävaid süvalihaseid ning annab terve ja ilusa kehahoiaku, parandades ka painduvust.

Treeningu rahuliku iseloomu ja väikese traumaohu tõttu kasutatakse Pilatest palju ka kaasaegses taastusravis. Kuid tunnike nädalas Pilatese treeningut teeb head ka tervissportlasele. Raamatupoodides on saadaval ka eestikeelne käsiraamat Pilatese tehnikast. Proovige järele!