1. Kohv. Kui tarbid kohvi hommikuti ja päeval, siis see mõjub sulle hästi. Oluline on, et tegemist oleks kvaliteetse kohviga, mitte mingi lahustatava pulbriga. Kohv kiirendab ka ainevahetust ja muudab erksamaks.

2. Massaaž. See annab värske ja hea enesetunde. Sageli liiguvad talvisel ajal inimesed vähem, sest õues on külm. Nii hea on mõnusalt tugitoolis istuda ja arvutis olla või lugeda. Seetõttu jääb keha aga kangeks. Mine ja naudi ühte lõõgastavat massaaži.

3. Puljong. Selle joomine on väga kasulik. Eriti hea on juua kanapuljongit, sest see on kosutav ja sisaldab rohkelt kehale kasulikke toitaineid. Kui oled jäänud haigeks ja tõbi kimbutab, siis kõige paremini aitab just soe kanapuljong. Kui ise teha ei viitsi, siis toidupoodides müüakse ka küllaltki kvaliteetseid valmispuljongeid.

4. Saun. Külmal ajal on väga hea, kui saad käia saunas. Kui kodus sauna pole, siis osta endale ujula kuukaart. Nii saad lisaks saunas mõnulemisele natukene end liigutada ka.

5. Jäätis. Jah, sa lugesid õigesti. Jäätis kiirendab organismi ainevahetust ja soojendab keha. Jäätis sisaldab suures koguses A-vitamiini. See on naha ja maksa tervise seisukohalt üks olulisemaid aineid. Kõige paremini sobib selleks aga tavaline jäätis. Igasugused liigse suhkruga ülemaitsestatud jäätised pole hea idee.

6. Söö piisavalt. Kui õues on külm, kulutab keha palju energiat, et hoida sooja. Seetõttu vajab keha tahes-tahtmata rohkem toitu, sest kuskilt peab see energia tulema. Kui keha ei saa aga piisavalt energiat, on see vastuvõtlikum haigustele. Niisiis, mida vähem talvel sööd, seda suurem on tõenäosus, et jääd haigeks.

7. Uni. Ideaalses maailmas on inimesed talvisel ajal rahulikumad ja puhkavad. Reaalsus on see, et mida lähemale jõuab aasta lõpp, seda kiiremaks muutub tempo. Aasta alguses on paar päeva, et rahulikult hinge tõmmata ja siis tuleb uue hooga tervitada uut tööaastat. Kuna õues on aga külm ja pime, vajab keha rohkem puhkust. Leia rohkem aega magamiseks.

8. Vitamiinid. Toidulisandite võtmine ei asenda tervislikku ja täisväärtuslikku toitumist. Küll aga on kasulik talvisel perioodil võtta vitamiine. Kui päikest ka ei paista, siis on vaja näiteks D-vitamiini.

9. Liigu. Nagu ennist mainitud: kui kodus sauna pole, osta ujulapääse. Nii saad liikuda ja käia saunas. Kui ujuda ei meeldi, siis mine hoopis jõusaali ja kindlasti leiad endale sobiva trenni. Igal juhul on liigutamine tähtis. Trenni saab teha ka õues, näitek suusatades või uisutades.

10. Tunneta külma. Karasta ennast. Kui tunned, et sul on külm, ära torma esimese asjana kööki, et teha tass kuuma teed. Keskendu hoopis hingamisele. Hinga sisse ja välja. Lase külm endale ligi. Sinu keha hakkab üsna pea end ise soojendama. Räägitakse, et kui suvel on palav, siis joo sooja teed, sest keha hakkab ennast ise jahutama. Talvel aitab vastupidine ka.

11. Naudi päikest. Nii palju, kui seda on ja kui palju on võimalik. Ärka hommikul vara, et saaksid nautida võimalikult palju valget aega. Niikuinii kella neljast kisub pimedaks ja päevad on lühikesed. Niisiis naudi päikest igal võimalusel.

12. Reisi. Kui vähegi võimalik, reisi kas või nädalaks soojale maale. Ei pea olema ilmtingimata kultuurireis, kuigi võiks. Soojas kliimas ja kuuma päikese käes olemine on kehale väga kasulik.

Allikas: harpersbazaar.com