On tõestatud, et suitsetavad emad sünnitavad tihti enneaegseid beebisid. Nende lapsed kaaluvad ka vähem kui mittesuitsetavate emade beebid. Publik korraldas eksperimendi, et näha, mida arvavad inimesed tänaval joovast ja suitsetavast rasedast ning kas eestlastes on piisavalt julgust ning huvi sekkuda.

Kurjad pilgud, kuid mitte ühtegi sõna

Katsealune maskeeris ennast padja ja lohvaka pluusi abil rasedaks ja meie eksperiment võis alata lounge Embassy eest. Ei jõudnud me veel isegi sigaretti süüdata, kui juba astus ligi vanem eestlasest naisterahvas, kes nähvas kurjalt: "Nii noor ja juba rase, häbi peaks olema!" Tegelikult on rasedaks maskeerunu 19-aastane, seega ei ütleks, et nii noore inimesega tegu oleks, et rasedus väga häbiväärne oleks.

Astusime ühe noormeestest koosneva seltskonna juurde ja küsisime julgelt suitsule tuld. Noormehed vaatasid korraks ka suurt kõhtu, kuid ulatasid kõhklemata tulemasina ja ei öelnud sõnagi. "Ma mõtlesin küll midagi öelda, aga tundus natuke ebaviisakas võõrast inimest õpetama hakata. Mis eeskuju minagi olen, olen isegi kaks päeva joonud," räägib hiljem eksperimendiga tutvustatud 24-aastane Mihkel. Küll aga visati õelaid pilke möödujate poolt, kuid midagi ütlema ei tulnud sellegipoolest mitte keegi.

Alkoholipoes huvitas müüjat ainult vanus

Olime äärmiselt pettunud inimeste ükskõiksuse üle. Kohendasime kõhtu ja otsustasime edasi liikuda Viru tänavale alkoholi muretsema. Alkoholipoes nimega R-Alko kommenteerisime kõva häälega, et ei tea, kas just viina tasub hakata jooma, sest eilne pidu läks käest täiesti ära, aga väikse Breezeri võiks võtta küll. Müüja ainult naeratas veidi kavalalt, ise kõhtu piiludes. "Ei tea, kas sa 18 täis oled?" Peale dokumendi näitamist saime kerge vaevaga Breezeri kätte ja lahkusime poest veidi kurvematena, et inimesi üldse ei huvita, et üht sündimata last niimoodi mürgitatakse.

Lõpuks leidsime kellegi, kes julges midagi öelda!

Lasime katsealusel tänaval süüdata järgmise sigareti, aga ainult kurjad ja halvustavad pilgud saatsid meid meie tegevustes ja mitte üks inimhing ei tulnud vahele, ega öelnud meile midagi. Olime suhteliselt kurvad ja otsustasime minna Hollywoodi juurde, Valli baari. Seal ees istusid mõned vanad mehed laudade taga ja võtsid väikest drinki, saatsime "raseda" jälle tuld küsima, kuigi vaene neiu juba lõputust suitsetamisest natukene oksendada tahtis. Ta küsis välismaalastelt tuld ning samal ajal kui mees talle lahkelt tuld hakkas andma, küsis kõrvallauas istuv eestlasest vanem härra äkitselt: "Kas teil häbi pole suitsetada, ise rase?" Viisime mehe kurssi, et tegu on siiski eksperimendiga ja olime rõõmsad, et maailmas on veel inimesi, kes julgevad ka midagi öelda, kui näevad midagi vale siin ilmas toimumas.

Kas rasedale serveeritakse shot'e?

Otsustasime, et aeg on minna baari ja võtta üks vägev shot, ning vaadata, kas keeg selle peale midagi ütleb. Läksime ühte öölokaali ja uurisime süvenenult baari shotimenüüd. Otsustasime baaridaami proovile panna ja küsisime talt otse, et millist shoti ta rasedale soovitaks. Baaridaam vastas leebe naeratuse saatel, et shot nimega blowjob on üsna lahja ja tuima näoga segas ta selle lahkelt ka kokku.

Küsitlesime tänaval inimesi: miks nii ükskõiksed?

Otsustasime nüüd härjal sarvist haarata ja hakkasime ise tänaval inimesi küsitlema. Esimesena juhtusid meie teele kaks vene neidu Katja (22) ja Marina (23). "Eks see igaühe enda asi on, mis inimene teeb ja kuidas ta oma lapsega käitub. Meie küll midagi ei ütle ja halvasti ei mõtle. Pealegi, kunagi ei tea, kuidas inimene sellesse suhtuda võib, mõni võib äkki päris närvi minna?" arvab Marina.

Järgmisena silmasime pargis musitavat paarikest ning uurisime ka nendelt, kuidas suhtuvad nemad rasedasse, kes joob ja suitsetab tänaval. "Minu arust on tegemist küll väga taunitava asjaga, kuid mis sa ikka teisele inimesele elu õpetama lähed? Kui inimene juba nii teeb, võib eeldada, et teda ei huvitaks ju niikuinii, mida teised ütlevad või arvavad," leidis 25-aastane Kati. "Mina kunagi ütlesin peol ühele rasedale, et võiks ikka suitsuruumist välja minna, et siin ei saa ju hingatagi, mind saadeti kokreetselt pe*se," meenutab 26-aastane Vallo.

Suitsetamine kahjustab last? Udujutt!

Estonia bussipeatuses saame üllatuse osaliseks: peatuses istub samuti nähtavalt rase naine, kes hoolega suitsu kimub. "Teate, mina arvan, et see meedia jutt, et joomine ja suitsetamine lapsi kahjustab, on kellegi udujutt! Mina ei ole üks neist, kes arvab, et rasedusega tuleb oma elu katki jätta, mu esimene laps on väga tark ja arukas ja teda oodates ei jätnud ma küll midagi tegemata," räägib meile 38-aastane anonüümseks jääda soovinud naine. Üritasime naisele selgeks teha, et käimas on eksperiment ja tegelikult ei tohiks kindlasti rasedana suitsu teha ega juua, aga selle peale naine ainult ärritus ning me otsustasime lahkuda.

Teel Estoniast Vabaduse väljakule süütasime taaskord sigareti ja katsealune võttis suured sõõmud Breezerit. Äkitselt peatas teda umbes 80-aastane vanatädi, kes katsealuselt sigareti suust kiskus ja sülje pritsides meie peale vene keeles karjus. See oli esimene kord elus kui meil oli hea meel näha üht karjuvat vanainimest - järelikult keegi ikka veel hoolib!