Esimeseks mänguks valisime lauamängu nimega ”Millal viimati

Millal sa viimati jõid kõrrega mahla? Millal sa viimati nägid tuuleveskit? Või millal sa viimati kasutasid kääre? “Millal viimati” …? on mäng, kus vastatakse nendele ja paljudele teistele seda laadi küsimustele. Mängu põhimõte on, et iga mängija vastab järjekorras küsimusele Millal sa viimati …?, samal ajal teised mängijad üritavad ära arvata selle küsimuse õiget vastust. Mida täpsemini mängija vastuse ära arvab, seda enam punkte ta saab.

Sander: Väga lahe seltskonnamäng, aga seda saab mängida ainult inimestega, keda sa tõesti hästi tunned. Küsimustele kõige paremini oskakski vist vastata näiteks elukaaslane, heal juhul ka ema. Tuttavatel eriti hästi ei läheks. 

Meinhard: Minu jaoks jäi see mäng veidi igavaks. Saab üsna kiiresti läbi ja raske on arvata teiste kohta suvalisi fakte. Seega oligi see rohkem nagu äraarvamismäng.

Petra: Mäng meeldis — oli väga huvitav ja saad teiste kohta rohkem teada. Näiteks, millal keegi viimati tagumikku sügas. Seega sobib see mäng vihmasel õhtul oma partneriga mängimiseks. Ainuke miinus on see, et vahepeal võivad tekkida tülid teemal :“Kuidas see võimalik on, et sa ei mäleta, millal ma viimati paadiga sõitsin?”

Kokkuvõttes anti sellele mängule punkte 6/10.

Teiseks valikuks oli meil ”Paras paar

Eesmärk on saada teada, kui hästi partnerid teineteist tegelikult tunnevad. Mängu saab mängida 
kahekesi või võistkondlikult, paarid paaride vastu. 

Petra: Väga keeruline informatsioon ja raske mängust aru saada. Muidu küsimused on huvitavad, aga liiga palju reegleid ja asju — lihtsalt ei saa aru. Võõraste või perega mängida ei saa, ainult paarid saavad omavahel niimoodi aega veeta. Lisa miinuseks on see, et masendav on mängida seda kui sa seltskonnas näiteks ainuke vallaline oled.

Meinhard: Väga keerulised õpetused. Ei saanudki lõpuks aru kuidas mängima peab. Küsimustele oskaks jah vastata, aga see seletus on nii keeruliseks tehtud. Uuesti ei mängiks. Samuti võivad küsimused tekitada kodusõja teemadel: “Kuidas sa ometigi ei tea, milline on minu lemmikkehaosa!?”

Sander: Küsimused olid huvitavad, aga kuna õpetusest raske aru saada, siis üsna ebameeldiv mängida.

Mäng sai punktideks 5/10.

Kolmas valik oli ”A-Ü

Püüa esimesena katta oma mängualusel tähed A-st Ü-ni loetledes võimalikult palju sõnu täringu poolt valitud teemal. Näiteks, kui on teema `kalad` ning sa loetled: `ahven`, `haug`, `siig`, saad sa katta mängualusel tähed A, H ja S või kui on teema `Järved`, ning loetled: `Peipsi järv`, `Võrtsjärv`, `Tamula järv`, saad kinni katta tähed P, V ja T. 

Petra: Kuna selgitus on lihtne ja loogiline ning mängule pole lisatud mõttetuid lisavidinaid, mis mängu keerulisemaks teeks, siis on seda lauamängu väga mõnus mängida. Samuti paneb see terve seltskonna kaasa elama ja sõnu pakkuma —  väga lahe seltskonnamäng!

Sander: See on minu lemmik! Mõnusalt lihtne ja huvitav mäng! Selle peaks endalegi koju soetama!

Meinhard: No lõpuks üks mäng, kus pole sada erineva funktsiooniga jublakat kaasa pandud. Kerge aru saada. Ometi vahepeal võib mäng närvid täitsa krussi ajada, kui mõne tähega lihtsalt ei tule ühtegi sõna meelde!

Punktideks sai mäng 9/10.

Neljandaks mänguks valisime välja ”Muna või kana?

Mängus `Muna või kana?` pead sa teadma, kumb oli enne. Kas lusikas või kahvel? Marat või Kommunaar? Lisaks õigele vastustele leiad kaardilt veel ka põnevat lisainfot. Vasta küsimustele ja kogu kokku kaardid kuuest erinevast kategooriast.

Sander
: Üsna normaalne mäng. Erilist mänguhasarti ei tekitanud, aga samas sai teada palju huvitavaid fakte. Vähemalt oli õpetus normaalne ja mängu ideest aru saada ei olnud raske.

Meinhard: Mägu point ise ei olnud eriti huvitav, aga neid kaarte võib huvi pärast küll lapata ja uurida erinevaid fakte ajaloo kohta. Ehk sobib see mäng eriti tarkadele?

Petra: See mäng tundus mulle liiga lapsik. Ma ei saa aru, mis see vanusepiirang seal on? Enne küll hädaldasin, et mõni mäng on liiga keeruline — see mäng on aga liiga igav. Mitte mingit põnevust ei ole.

Punkte sai 5/10

Viiendana kraamisime välja lauamängude klassika ”Alias

Sander: See on üks minu lemmikmängudest! Mulle meeldib seda alati mängida, sest kiiresti reageerimine on üks minu tugevaimaid külgi. Alati saab selle mängu käigus ka nalja.

Meinhard: Mulle see mäng eriti ei meeldi. Ma ei jõua nii ruttu reageerida ja kellele siis ometi kaotada meeldiks? Võib-olla ei olegi asi mängus vaid selles, kellega mängida? Peaks vaiksemate inimestega mängima, siis oleks ehk lööki.

Petra: See mäng meeldib mulle ka, aga kuidagi nii palju on seda läbi aegade mängitud, et iga kord külas olles küll seda mängida ei viitsiks.

Punktid 8/10.

Võitjaks tuligi lauamäng “A-Ü”. Nimelt oli just see kõige paeluvam ja kergesti arusaadavam mäng. Inimestele, kellel mõlgub mõttes ka endale see huvitav mäng soetada, väike tähelepanek. Poes uuri kindlasti, kas mängus olevad täheplaadid on inglise- või eesti keeles. Inglisekeelse versiooniga on veidikene raskem mängida! 

Publik soovitab ka ette vaadata tülide suhtes, mis lauamänge mängides võivad kerkida. Ka kõige armastavamad paarid võivad ärrituda, kui avastavad, et teine nende lemmikraamatut ei tea. Samuti võib seltskonna tülli ajada ebaselged mängureeglid — nimelt saab igaüks reegitest erinevalt aru ja tekib kaos.