Konkursist saavad osa võtta kõik kuni 26-aastastest noortest koosnevad ning omaloomingut viljelevad kollektiivid. Osalemiseks tuleb oma bänd registreerida Noortebändi koduleheküljel www.noorteband.ee. Demovoorus osalenud bändide seast valib žürii välja 25 kollektiivi, kes võistlevad edasi Tartu ja Tallinna eelvoorudes.

2013. aasta esimeses pooles toimunud maakondlikel konkursitel valiti välja seitse kollektiivi, kes on juba endale koha eelvooru kindlustanud: A3 Pärnumaalt, Dethvipera Läänemaalt, Saphran Viljandimaalt, Wilhelm Tartumaalt, the Boondocks Saaremaalt, Ziggy Wild Harjumaalt ja Tuli Virumaalt.

Konkursi parimad bändid saavad ka väärikalt premeeritud — auhindadeks on muuhulgas salvestusajad ja esinemised mitmetele erinevatele muusikaüritustele.

Noortebändi konkursilt on tuule tiibadesse saanud näiteks Animal Drama, Bedwetters, Sibyl Vane ja Tenfold Rabbit. Muusikalist tähelendu teeb ka eelmise aasta võitja Slippery Slope, kes lisaks arvukatele esinemistele esitles mõned päevad tagasi oma värskelt valminud muusikavideot.

Noortebänd toimub tänavu juba 13. korda ning on pikima traditsiooniga noorte bändide konkurss Eestis.