Punktmassaaži tehnikad pärinevad Hiina, Jaapani ja India rahvameditsiinist, kus neid on edukalt rakendatud juba kümneid sajandeid. See idamaiste juurtega ravivõte võimaldab lihtsate võtetega taastada organismi häirunud tasakaalu ning vabaneda erinevatest tervisehäiretest. Arvatakse, et punktmassaaž annab energiat ja elujõudu, maandab pingeid ning vaigistab valu. Lisaks mõjub ta üldiselt tervist tugevdavalt ning suurendab organismi vastupanuvõimet haigustele.

Punktmassaaži aluseks on abstraktse eluenergia ehk chi stimuleerimine. Chi tähistab elusas kehas voolavat energiat. Selle blokeerumise või ringlushäirete korral tekivad tervisehädad. Massööri ülesandeks on teatud kehapinnal asuvatele punktidele vajutamisega taastada chi normaalne liikumine.

Eluenergial ehk chi’l on traditsiooniliselt kaks poolust – naiselik poolus yin ja mehelik yang. Terves kehas on kaks poolust omavahel dünaamilises tasakaalus ning täiendavad teineteist. Yin’i ja yang’i kujutav sümbol on kuulus üle kogu maailma.

Arvatakse, et eluenergia ringleb mööda keha piki spetsiaalseid kanaleid ehk meridiaane. Nendel 12 põhilisel meridiaanil paiknevadki akupressuuri punktid, mille mõjutamisega on võimalik organismi häirunud olukorda stabiliseerida. Punkte on sadu, kuid on teada mõned eriti efektiivsed mõjupunktid, millega on võimalik ravida enamikku lihtsamaid tervisemuresid.

Punktmassaaži tehnikad on oma päritolu järgi siiski mõnevõrra erinevad. Akupressuur pärineb Hiinast, šiatsu Jaapanist, refleksoloogia on algupäraselt eurooplaste ning ameeriklaste pärusmaa. Akupressuuri puhul mõjutatakse punkte sõrmedega, šiatsu puhul kasutatakse meridiaanide mõjutamiseks ka sõrme- ja küünarnukke ning rusikaid. Refleksoloogia praktik mõjutab eelkõige labajalgadel asuvaid punkte, sest selle õpetuse kohaselt paiknevad elundite ja kehaosadega seotud tsoonid just seal.

Punktmassaaži võtted on lihtsad ja kergesti õpitavad. Vastavale punktile tuleb avaldada sõrmedega survet kuni 60 sekundit. Loomulikult peab teadma erinevate punktide toimet ja nende täpset asukohta, kuid huvilistel on võimalik see erinevaist populaarteaduslikest väljaannetest kergesti välja uurida. Akupressuuri peamine võlu seisnebki selles, et tema lihtsus võimaldab inimesel end lihtsamate tervisehädade puhul ise omal jõul aidata.

Siinkohal on silmas peetud probleeme, mis tulenevad ületöötamisest, traumast või emotsionaalsest pingest. Energiaringlust võib häirida ka liikumisvaegus või ebatervislikud toitumisharjumused. Tõsiste haiguste puhul ei tasu siiski vaid punktmassaažile lootma jääda, vaid tuleks pöörduda arsti poole.