Heategevusorganisatsioon No Kid Hungry keeldus räppar Tekashi 6ix9ine 200 000 dollari suurusest annetusest, kuna nad ei taha end seostada kriminaalselt karistatud muusikuga.

Räppar Tekashi 6ix9ine, kelle pärisnimi on Daniel Hernandez, on sarnaselt kehal olevatele tätoveeringutele väga kirju minevikuga. Teda on süüdistatud alaealise seksuaalses ahistamises ning sai karistada heroiini müümise, mõrvakatse ja relvastatud röövi eest. Ja see on vaid väike kokkuvõte muusiku paturegistrist.

24-aastane Tekashi soovib aga oma kuvandit muuta ja tegeleb nüüd ka heategevusega. Kui ta eelmisel nädalal pärast vanglas veedetud aega sotsiaalmeediasse naasis, siis teenis ta uue singli ja fänninänni müümise eest kaks miljonid rollarit. Ainuüksi miljoni kokkuajamiseks kulus vaid paar päeva, kirjutab TMZ.

Muusik ei soovi raha aga täies mahus endale jätta ning otsustas 2% anda puudust kannatavatele peredele. Ta võttis ühendust mittetulundusühinguga No Kid Hungry ja andis teada, et soovib neile annetada 200 000 dollarit.

Aga MTÜ keeldus raha vastu võtmast.

Organisatsioonil on keeldumiseks ka põhjus olemas. Nende esindaja sõnas: "Me oleme härra Hernandezele tänulikud soovi eest annetada No Kid Hungry organisatsioonile, aga me oleme informeerinud tema esindajaid, et me keeldume tema annetusest. Lastele orienteeritud kampaania puhul on meie reeglite vastu aktsepteerida raha annetajatelt, kelle tegevused ei kattu meie missiooni ja väärtustega."

Räpparit ennast see muidugi pahandas, kritiseerides organisatsiooni lastel toidu käest võtmisega.

Tekashi

Rahast loobumine pole võimalik

Fond "Minu Unistuste Päev" kommunikatsioonijuht Ave Pilt sõnas, et nemad ei ole pidanud sellise dilemma ees seisma.

"Oleme tänulikud iga annetuse eest, millega saame pakkuda emotsionaalset tuge raskelt ja krooniliselt haigetele lastele ja nende lähedastele. Meie annetajad, toetajad ja koostööparterid jagavad üldjuhul meiega samu väärtusi, milleks on positiivsus, koostöö ja usaldusväärsus. Juhul, kui selline olukord peaks aga meie fondi tulema, vaatame igat situatsooni eraldi ja teeme otsuse arvestades kõiki asjaolusid," sõnas Pilt.

Toidupanka juht Piet Boerefijn sõnas, et Ameerikas annetavad väga paljud eraisikud, ettevõtted, fondid, omavalitsused ja riik heategevusele.

"Heategevusorganisatsioonid on paremas seisus ja saavad endale lubada seda, et nad on annetajate suhtes palju kritilisemad kui Eestis. Eestis on heategevusvaldkond veel suhteliselt noor ja väike. Meie oleme alati väga tänulikud iga annetatud summa eest," ütles Boerefijn.

Kuid siin on aga: "Muidugi, kui annetaja on väga kahtlase taustaga, siis me ka arutleme, kas see annetus on meile vastuvõetav või mitte. Siiani ei ole sellist olukorda aga ette tulnud," lisas ta.

Eesti LGBT Ühingu kommunikatsioonijuht Kristiina Raud sõnas, et nemad ei ole sarnases olukorras olnud nagu No Kid Hungry, seega, nad ei tea, mida na teeksid, küll aga on küsitavaid kohti küll.

"Kui oleks aga selge, et annetaja väärtused meie omadega ei klapi, näiteks, kui inimene toetab mingil põhjusel LGBT+ kogukonda, kuid töötab vastu inimõigustele üldiselt, siis see oleks kindlasti arutelukoht," sõnas Raud.

"Teiste MTÜde otsuseid me kommenteerida ei saa, sest iga inimene ja iga organisatsioon teeb oma individuaalseid otsuseid vastavalt olukorrale. Küll aga teame, et ka kõige põhimõttekindlamatele MTÜ-dele on tegelikult rahast loobumine raske, sest enamasti tegutsetakse väga piiratud eelarvega, kuigi tööd on palju," ütles LGBT+ Ühingu juhataja.

"Teame seda omast kogemusest, kui loobusime meile pakutud katuserahast. Selle summaga oleksime saanud võtta tööle meile väga vajaliku inimese, kuid me ei olnud nõus seda raha sellisel viisil vastu võtma," lisas Kristiina Raud.

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond stateegiajuht Siiri Ottender-Paasma sõnul on heategevusorganisatsiooni puhul on ausus ja usaldusväärsus kõige olulisemad põhimõtted.

"Erinevate probleemide hindamisel saame me aga lähtuda vaid avalikest andmetest, nii näiteks puudub Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondil võimalus välja selgitada raha päritolu. Juhul, kui selgub, et annetuse näol on tegemist kuritegelikul teel saadud rahaga, siis sellisest annetusest mõistagi keeldume," rääkis Ottender-Paasma.

"Samas, kui annetuse tegija on näiteks karistust kandev kinnipeetav või ka varasem karistatu, siis me ei näe küll ainuüksi selle fakti tõttu põhjust annetusest keeldumiseks. Me ju tegelikult kõik loodame, et elus eksinud inimesed saavad oma eksimusest aru ja soovivad muutuda. Teisiti ei saakski see olla...," lisas ta.

Siiri Ottender-Paasma sõnas, et nad said natuke aega tagasi rahandusministeeriumi vahendusel annetuse inimeselt, kes kannab vanglakaristust ning tunnustasid teda tehtud heateo eest väga.

Teine teema on see, kui soovitakse kasutada Lastefondi kuvandit, logosid jne. "Sellisel juhul hindame alati iga üksikut juhtumit eraldi. Kui on tõesti näha, et Lastefondi usaldusväärsust soovitakse ära kasutada, siis sellistest koostöödest me keeldume," ütles Lastefondi strateegiajuht.

Valdavalt Lastefondile selliseid "koostööpakkumisi" siiski ei tehta, aga, et hinnangu andmine ei oleks pelgalt fondi meekonna õlgadel, on näiteks Lastefondil koostööde puhul kehtestatud ka teatud kindlad tingimused.

Lastefondi Pallitrall

Laste ja Noorte Kriisiprogramm MTÜ esindaja Maire Riis sõnas, et neil ei ole selliseid keeldumiskogemusi olnud, aga nad on juhatusega arutanud, et keelduvad annetusest, kui see läheb vastuollu nende põhiväärtustega.

MTÜ Naerata Ometi juhatuse esimees Kuno Kompus leiab, et annetuse tegemine on iga isiku ja ettevõtte vaba tahe ning raha päritolu pole võimalik kontrollida.

"Raha päritolu, kui sellist on nii meie organisatsioonil kui ka teistel organisatsioonidel, raske hinnata, kuna selleks tuleks iga annetuse tegijat eraldi analüüsida, millega täna Eestis kindlasti ükski organisatsioon ei tegele," ütles Kompus.

"Samas eraldi pöördumiste puhul meie poole, kus soovitatakse annetada või muul viisil koostööd teha organisatsiooniga, siis sarnastel juhtudel kindlasti vaatame seda, et ettevõtja/isiku tegevus ja väärtushinnangud ühtiksid meie tegevusega," lisas ta.

MTÜ No Kid Hungry keeldus annetusest, kuna annetuse tegija profiil ei lähe kokku MTÜ No Kid Hungry missiooni ja väärtustega. "Isiklikult leian, et annetusest keeldumine oli antud kontekstis igati põhjendatud ning oleksime sarnases olukorras ka ise sarnaselt käitunud. Samas on olukorrad erinevad ja tuleks vaadelda individuaalselt," leiab Kompus.

"Loodame siiralt, et inimeste tehtavad annetused meile, kui ka teistele organisatsioonidele, tulevad siirast tahtest teatud valdkonda panustada ning aidata kaasa antud valdkonna arengule! Oleme organisatsiooniga ka liitunud Annetuse kogumise hea tavaga," ütles Naerata Ometi juhatuse esimees Kuno Kompus.

Loomade eestkoste organisatsiooni Loomus kommunikatsioonijuht Annika Lepp sõnas, et nemad igal juhul toetavad No Kid Hungry otsust skandaalse räppari raha mitte vastu võtta.

"Loomuse heade annetajate hulgas ei ole seni kedagi sellist, kelle puhul peaks meil tekkima eetiline vastuolu. Loomuse toetajad on südamlikud eraisikud, kes hoolivad loomadest. Ettevõtted aitavad meid peamiselt pro bono teenuste kaudu," rääkis Lepp.

"Ühingu keeldumist annetusest on pisut keeruline kommenteerida, kuna ilmselt on sellel lool veel palju nüansse, mida artikkel ei kajasta. Must-valgelt vaadates on muidugi tervitatav, kui varasemalt eksiteele sattunud noor inimene tahab aidata lapsi, et need samasugust teed jalge alla ei võtaks ja elu hammasrataste vahele ei satuks. Selliseid näiteid on ohtralt," sõnas Loomuse kommunikatsioonijuht.

"Isiklik kogemus ja nö "valgustumine" viivadki sinna, kus tahaks aidata neid, kes on samuti ühest või teisest olulisest ilma jäänud. Ka loomakaitse valdkonnas on sarnaseid juhtumeid palju. Näiteks on Loomuse kodulehel intervjuu endise karusnahakaupmehega, kellest sai loomakaitsja," ütles Annika Lepp.